Regija     | 02.05.2021. 12:10 |

Srbija: Poglavar SPC Porfirije uskrsnu liturgiju služio u Hramu Svetog Save

FENA Agencije

BEOGRAD, 2. svibnja (FENA) - Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije služio je u nedjelju ujutro liturgiju u beogradskom Hramu Svetog Save, povodom najvažnijeg kršćanskog praznika po julijanskom kalendaru Uskrsa.

Bogosluženju su prisustvovali srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin, predstavnici Grada Beograda, Katoličke crkve.

Nakon liturgije pročitana je uskrsna poslanica patrijarha Porfirija u kojoj se navodi da misli i molitve SPC "lete svih ovih dana ka svima bolesnima, a naročito ka inficiranima virusom kovid-19, kao i ka svim ljekarima i medicinskom osoblju, koji se, rizikujući i svoj život, bore da spase oboljele od koronavirusa i drugih bolesti".

"Prošle godine smo se nadali da će zaraza brzo proći. Nažalost, ne samo da nije prošla već je i u ovoj godini nastavila da hara širom sveta. Danas se molimo za ozdravljenje svih oboljelih, kao i za pokoj duša svih upokojenih. Poštujući preporuke medicine, sami sebe, i jedni druge, i sav život svoj Kristu Bogu predajmo", navedeno je u poslanici.

U njoj se napominje da su Кosovo i Metohija simbol "dostojanstva, časti, pravedne borbe za slobodan život na pradjedovskim ognjištima i otpora sili i nepravdi" i tamošnja „braća i sestre ohrabruju da budu čvrsti i postojani u veri, nadi i ljubavi".

"Vjerujući sinovima i kćerima" u Crnoj Gori SPC patrijarh je poželio u poslanici da ih "u borbi za pobjedu dobra protiv zla prate blagoslovi velikih ugodnika Božjih, svetitelja i čudotvoraca Vasilija Ostroškog, Petra Cetinjskog i svih svetih".

Patrijarh Porfirije prvi put je služio uskrsnu liturgiju kao poglavar SPC, za kojeg je nedavno izabran na Saboru SPC, prenosi Beta.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo