Stranačke aktivnosti     | 02.05.2021. 16:16 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

Iako je rat posijao svoje sjeme i uzeo prve žrtve na teritoriji Bosne i Hercegovine još u oktobru 1991. godine, Sarajevo i njegovi građani pamtit će 2. maj 1992. godine kao otvoreni agresorski napad na našu državu i njen glavni grad. Dan kad je razum postao isključiv i razgovori o budućnosti države zapečaćeni do današnjeg dana, 29 godina poslije.

Pokušaj specijalnih jedinica tadašnje jugoslavenske vojske da zauzmu zgradu Predsjedništva je konačno zaustavljen na Skenderiji od strane Specijalne jedinice MUP-a i Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine koju su činili građani Sarajeva.

To je bila prva velika borba za glavni grad naše države i samu Bosnu i Hercegovinu. Bitka se nastavlja i danas kada je država pod sve učestalijim napadima izraženim u različitim nezvaničnim dokumentima (non papers), negiranjem države, mlakim reagovanjima Međunarodne zajednice, prizivanjem rata, najavama takozvanog "mirnog razlaza", oduzimanjem prava građanima da ostvare svoja biračka prava, onemogućavanjem rada državnih institucija, povezivanjem obrazovanja sa susjednim državama, dvojnim školama pod istim krovom, masovnom korupcijom i nepotizmom, urušavanjem privrede, nesposobnošću da se zaštite životi građana i nebrigom o pravima radnika, penzionera i boraca.

Očigledno je da ni politički moćnici ni Međunarodna zajednica ne žele ili ne znaju kako da brane Bosnu i Hercegovinu, a pogotovo ne njeni susjedi.

Zato, građani, probudimo se, prihvatimo tu odgovornost. Valovi mirnih protesta u posljednje vrijeme zapljuskuju lagano našu koletivnu svijest što pruža nadu i inspiriše za dalju borbu. Konačno shvatamo da smo ostavljeni sami sebi i da jedino zajedno i snažnom voljom i djelovanjem možemo donijeti napredak i domovini i sebi.

30. maj je sljedeća prilika da svi zajedno pokažemo da Bosna i Hercegovina nije sama. Udružimo se!!!

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom