Bosna i Hercegovina     | 03.05.2021. 12:07 |

Prodanović čestitao Svjetski dan slobode medija

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 3. maja (FENA) - Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Lazar Prodanović uputio je svim novinarima i novinarskim udruženjima u Bosni i Hercegovini čestitku povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija. 

Danas, kada se Bosna i Hercegovina, kao i brojne druge zemlje regiona i svijeta, suočava sa ozbiljnim izazovima koje nose pandemija virusa korona, migracije, ali i složena politička i ekonomska situacija, više nego ikad potrebni su nam slobodni mediji i novinari koji će svoj posao obavljati nezavisno i nepristrasno, te produkovati istinite i društveno odgovorne informacije u interesu svih građana Bosne i Hercegovine, naveo je Prodanović  u čestitki.

Također je istaknuo kako vlasti na svim nivoima u BiH imaju obavezu da poštuju, promovišu i zaštite slobodu medija, koja predstavlja kamen temeljac svakog demokratski uređenog društva.

- To znači da bi svaki napad na novinare u obavljanju njihovog posla trebalo tretirati kao krivično djelo i oštro kažnjavati. Istovremeno, obaveza medija je da zagarantovane slobode, koje se u BiH poštuju više nego u drugim zemljama regiona, ne zloupotrebljavaju i da se, zajedno s vlastima i građanima, bore protiv širenja lažnih vijesti koje unose strah i nemir, protiv govora mržnje, koji je, nažalost, i dalje često zastupljen u javnosti, kao i protiv neprofesionalnog i pristrasnog izvještavanja o bilo kojoj temi - napisao je Prodanović u čestitki.

 - Čestitajući 3. maj, Svjetski dan slobode medija, svim novinarima i novinarskim udruženjima u Bosni i Hercegovini, želim da se, sa dužnim pijetetom, prisjetimo svih novinara koji su u vrijeme pandemije izgubili život radeći svoj težak i odgovoran posao.

Također, želim još jednom da ukažem na značaj slobode medija, slobodnog, profesionalnog i nepristrasnog izvještavanja, kao i na potrebu većeg angažmana svih na poboljšanju materijalnog i društvenog statusa novinara u Bosni i Hercegovini, kaže se na kraju čestitke predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Lazara Prodanovića, prenosi Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana