Stranačke aktivnosti     | 04.05.2021. 14:35 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

U Tuzlanskom kantonu formiran je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom. Jedna od najzaslužnijih za njegovo formiranje je Una Harčin, ministrica pravde:
„Ovo je prvi put da Tuzlanski kanton institucionalno uspostavlja mehanizam za sprečavanje korupcije i postavlja standard u transparentnom djelovanju. Posebno sam ponosna što sam tome doprinijela. U BiH to je već uradio Kanton Sarajevo i mi smo to uveli po uzoru na taj model. To je, ujedno, bilo obećanje Naše stranke pred opće izbore u čije ime i obnašam posao ministrice.
Ured će biti depolitiziran, u smislu da njegovi zaposlenici ne smiju biti članovi nijedne političke partije, a šef Ureda birat će se putem javnog konkursa. Ured neće iziskivati nova zapošljavanja već će u njega interno biti raspoređeni državni službenici.
Ured će voditi niz registara kao što su e-registar javnih nabavki, e-registar zaposlenih u javnom sektoru, e-registar subvencija i podsticaja, kao i druge registre. Svi registri će biti javni i dostupni građanima na uvid. Sama uspostava Ureda je izuzetno bitna i zbog Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu jer će Ured biti mehanizam za provođenje ovog Zakona. Sam Zakon treba u maju da bude na Skupštini Tuzlanskog kantona.
Jako je važno znati da ured neće vršiti istrage, nego samo prikupljati podatke i voditi registre te uočene nepravilnosti prijavljivati Tužilaštvu.“
Saradnju prilikom svih radnji na uspostavljanju Ureda Vladi TK pružila je Američka ambasada, Ured za borbu protiv korupcije KS, Delegacija Evropske unije, OSCE i Transparency International.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta