Kultura     | 05.05.2021. 09:11 |

Otvorenje izložbe 'Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem(o)?'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. maja (FENA) - Filmski centar Sarajevo i Historijski muzej BiH otvorit će 6. maja izložbu 'Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem(o)?' - bosanskohercegovačka kinematografija od 1947. do 1992. godine“.

Izložba je nastala iz potrebe da se ukaže na bogato filmsko naslijeđe Bosne i Hercegovine, u isti mah prisutno i nepoznato u popularnoj kulturi.

Filmsko naslijeđe je oblikovano specifičnostima stvaralačkog procesa iz kojeg nastaje, ovisi o ljudima koji su ga svojim radom artikulisali, priča o filmovima, ali i od priča koju filmovi pripovijedaju.

Izložba nastoji odmotati bosanskohercegovačku filmsku traku, predstaviti filmske stvaratelje i djelatnike Bosne i Hercegovine kroz historiju i potaknuti promišljanje o kompleksnosti i izazovima stvaranja filma - prikazujući svijet i život filma "iza scene".

Okosnicu izložbe čini naslijeđe tri producentske kuće 'Bosna film', 'Studio film' i 'Sutjeska film'. Vremenski, izložba pokriva početke organizirane proizvodnje filma u Bosni i Hercegovini 1947. godine osnivanjem prve produkcijske kuće 'Bosna film', preko permutacija u organizaciji filmske produkcije osnivanjem 'Studio' i 'Sutjeska filma', do devedesetih godina i početka rata 1992-1995.

Ko su bili pioniri i akteri bosanskohercegovačkog filma? U kojim okolnostima se prave filmovi u Bosni i Hercegovini? Koje teme obrađuju filmski stvaraoci? Kako nastaje film?

To su neka od pitanja kojima izložba 'Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem(o)? - bosanskohercegovačka kinematografija od 1947. do 1990. godine' nastoji otvoriti platformu za dijalog o bogatom filmskom naslijeđu Bosne i Hercegovine. To je ujedno prvi korak u osnivanju i razvoju budućeg muzeja filma Bosne i Hercegovine.

Otvorenje izložbe će se odvijati prema protokolu, koji poštuje zadate epidemiološke mjere.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'