Bosna i Hercegovina     | 05.05.2021. 11:21 |

Mandić i Kluge: Opredijeljenost za jačanje zdravstvenog sistema (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 5. maja (FENA) - Izazovi u zdravstvenom sektoru bili su tema današnjeg susreta ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslava Mandića i direktora Regionalne kancelarije za Evropu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Hansa Klugea.

Na sastanku je potvrđena spremnost za jačanje zdravstvenog sistema i primarne zdravstvene zaštite, a sve s ciljem smanjenja nejednakosti, kazao je Mandić nakon susreta.

Kako je dodao, konstatirano je na tom konstruktivnom sastanku da je neophodna saradnja sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, a zahvalio je i WHO-u na podršci i saradnji tokom pandemije koronavirusa.

Ministar kaže da će saradnja biti nastavljena i u budućnosti u oblastima rada na mentalnom zdravlju stanovništva, u oblasti zaraznih bolesti, u jačanju odgovora na krize te u oblasti edukacija.

No, neizostavno dio razgovora bio je posvećen nabavci vakcina protiv koronavirusa u čemu se očekuje pomoć i podrška WHO-a kada je u pitanju ubrzavanje dostavljanja vakcina kroz COVAX mehanizam i mehanizam Evropske unije u smislu da se područje zapadnog Balkana tretira kao dio Evrope.

Direktor Regionalne kancelarije za Evropu Svjetske zdravstvene organizacije Hans Kluge kazao je danas da je najbolji način kako se može izraziti poštovanje prema porodicama preminulih tokom pandemije da se radi na očuvanju zdravlja i života.

Pohvalio je zdravstvene i socijalne radnike, ali i odgovor federalnih predstavnika vlasti na pandemiju u vremenu kada su morali donijeti teške odluke birajući između mjera uvedenih za očuvanje zdravlja i ekonomske stabilnosti.

- BiH je bila prva zemlja u regiji koja je uspostavila krizne štabove kada je izbila pandemija. Pohvalio bih vlasti u Federaciji BiH u njihovim naporima za nabavku vakcina protiv Covida-19 - dodao je Kluge.

Najavio je da će u narednim danima u BiH biti dostavljeno 100.600 doza Pfizer vakcina i one će doći ranije nego je bilo planirano, a uslijedit će i druge dostave vakcina kako bi svi zdravstveni radnici, stariji i ranjive grupe mogle biti vakcinisane.

- Regija zapadnog Balkana će i dalje biti prioritet WHO-a i evropskog plana. Ured WHO-a u Evropi je posvećen Mapi puta zapadnog Balkana za zdravlje 2021. - 2025. godina koja će biti lansirana na regionalnom komitetu WHO koji je planiran za septembar - najavio je Kluge.

Kako je zaključio, poenta je da se zdravlje stavi u prioritete politke u paneuropskoj regiji, a Federacija BiH ima dosta toga za doprinijeti posebno kada su u pitanju centri za mentalno zdravlje uspostavljeni u zajednicama.

Obećao je da će Bosna i Hercegovina imati svu podršku WHO-a za Evropu kako bi se napravilo zdravije, poštenije i zelenije društvo i kako niko ne bi bio zaboravljen.

Pogledajte https://www.fena.ba/video/5825

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1oXM5G19k6DZtsdbtGwbtkRt6fSrkI4WU?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu