Kultura     | 05.05.2021. 12:54 |

Sarajevo Disk- Ukupna kultura ogledalo države, muzička industrija bila ponos BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. maja (FENA) - Muzička industrija Bosne i Hercegovine najavila je osnivanje advokatskog tima za zajedničku tužbu na nivou BiH zbog, kako navode, zapostavljanja uposlenika u muzičkoj industriji u vrijeme pandemije.

Iz muzičke industrije najavljuju 'odštetno pravo zbog nepružanja financijske pomoći jer svaka firma muzičke industrije je bila primorana otkazati i do 50 raznih događanja u 2020. godini, a promet je manji za 90 posto' te navode primjer rješavanja iste problematike u državama EU.

- U državama EU, očigledno i u našem okruženju, vlast ima rješenje i daju 80 posto ličnog dohotka plus PIO i zdravstvo za muzičku industriju, svjesni da muzička industrija u normalnim uslovima puni budžete država desetinama miliona KM ili eura - ističe se u otvorenom pismu za javnost muzičke industrije Bosne i Hercegovine.

Podsjećaju da su ‘desetine miliona KM uplaćenih sredstava muzičke industrije Bosne i Hercegovine, akumulirani više od 25 godina u budžet Bosne i Hercegovine’.

- Uzvraćeno je sa samo četiri mjeseca plaćenog PIO i zdravstva u 2020. godini. Zabrana okupljanja više od 20 ili 30 osoba je u suštini zabrana rada muzičkoj industriji, kao i policijski sat - naglašavaju.

Kako kažu, to pismo ima podršku većine muzičke industrije Bosne i Hercegovine, 'a to će se potvrditi kad dođe vrijeme za tužbe i ostale radnje za prava muzičke industrije BiH'.

Ovo je, kako navode, prvo javno obraćanje svim nivoima vlasti i medijskim kućama, 'a više od dvadeset u pisanoj formi poslano institucijama vlasti ali samo su pojedinci kurtoazno odgovorili'.

-  Prvo javno i neće se prestati pisati dok se ne pronađe rješenje. Ni protesti nisu daleko, bar znamo kako se organizuju, a imamo i tehniku. Ne dozvolite da muzička industrija komponuje - sklada pjesme koje vam se neće svidjeti - poručili su.

Podsjećaju da je ukupna kultura jedne države ogledalo te države, a muzička industrija u 25 godina (kao i u sedamdesetim, osamdesetim, devedesetim) bila ponos Bosne i Hercegovine.

- Cijela bivša država s naklonom je gledala i slušala muzička ostvarenja, a mnogi su postali svjetski prepoznatljivi umjetnici. U muzičkoj industriji su dobitnici  značajnih nagrada, priznanja, firme se proglašavaju najboljim u jugoistočnoj Evropi. Osim sporta i filmske umjetnosti, postali su najbolji ambasadori u svijetu a ukupno kultura kao cjelina prepoznata po autentičnosti - istaknuto je u otvorenom pismu za javnost muzičke industrije Bosne i Hercegovine - saopćio je Sarajevo Disk.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'