Bosna i Hercegovina     | 05.05.2021. 12:22 |

Obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 5. maja (FENA) - Brojne delegacije, počev od Udruženja roditelja ubijene djece, predstavnika vlasti od općinskog do državnog nivoa, kao i drugih poštovalaca, obilježili su Dan sjećanja na djecu ubijenu tokom rata u Sarajevu.

Izražavajući dužni pijetet žrtvama, položili su cvijeće na centralno spomen-obilježje u gradu, posvećeno djeci ubijenoj tokom proteklog rata od 1992. do 1995. godine.

Uime Udruženja roditelja, predsjednik Fikret Grabovica je nakon toga brojnim novinarskim ekipama izjavio da je ovo možda najtužniji dan u godini, posvećen malim herojima. Oni su heroji jer su kao nedužna, a beskrupulozno ubijena bića, „motivisali nas da branimo i odbranimo Bosnu i Hercegovinu“, kazao je između ostalog Grabovica.

Među brojnim delegacijama, cvijeće su na spomen-obilježje položili i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Komšić je povodom toga kazao novinarima da nema veće tragedije za roditelja od smrti njegovog djeteta jer ta vrsta bola ne prolazi nikad, a „obaveza nas je da se pridružimo roditeljima u tom bolu“.

Džaferović je poručio da ćemo se uvijek sjećati ovih žrtava te poželio da se slični zločini nikad i nikome više ne dogode. Samo mračan um, dodao je, može osmisliti, narediti i ubiti dijete. Također je rekao da je današnje obilježavanje prilika i za poruku svijetu o tome s čim se Bosna i Hercegovina suočavala u vrijeme agresije.

Osim roditelja, na spomen-obilježje ubijenoj djeci Sarajeva cvijeće su položili, proučili Fatihu ili na drugi način ukazali počast predstavnici Oružanih snaga BiH, državne, federalne, kantonalne i općinskih vlasti, delegacije ratnih i civilnih žrtava i brojni drugi poštovaoci.  

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom