Bosna i Hercegovina     | 05.05.2021. 14:29 |

Stojanović: Zakon o podršci povratnicima u Srebrenici riješio bi mnoge probleme

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 5. maja (FENA) – Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo danas na sjednici razmatraju Nacrt zakona o podršci povratnicima u Srebrenicu.

Zakonom bi se uredile mjere za ubrzanu obnovu i razvoj Srebrenice, podrška održivom povratku, a odnose se na sve osobe prijavljene na području općine Srebrenica, podršku žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici, članovima njihovih porodica.

Predlagač nacrta zastupnik Igor Stojanović (SDP) ističe da bi se tim zakonom sistemski uredile mjere za ubrzanu obnovu i razvoj Srebrenice, sistemski bi se pružala podrška povratnicima, ali i onima koji su preživjeli genocid.

Po njegovom mišljenju, najznačanija je obnova i rekonstrukcija stambenih objekata, infrastrukturni projekti, poboljšanje standarda življenja, zdravstvena zaštita, razvoj poduzetništva, pomoć poslodavcima koji već imaju svoje biznise i drugo.

- Cilj je i obaveza rješavanja trajne pomoći povratnicima u Srebrenici i da se zaustavi politička zloupotreba povratnika u Srebrenici, od onih koji ne rješavaju trajno njihove probleme, već ih se iskorištavaju za dobijanje jeftinih političkih poena – kazao je Stojanović.

Bez obzira ko će biti vlast u KS, on je zatražio da javna rasprava traje 60 dana, ali i da se formira radna grupa koju će činiti članovi svih parlamentarnih stranaka, kao i predstavnici povratnika iz Srebrenice.

To će rezultirati, zaključio ja Stojanović, kvalitetnim zakonom kojim bi se riješili problemi povratnika u Srebrenici, i to je način da Sarajevo pokaže da može zaustaviti svaku daljnju moguću politizaciju i zloupotrebu povratnika u Srebrenici.

Nacrt, između ostalog, predviđa formiranje ureda za podršku u Srebrenici, pravo na besplatno višeškolstvo, odnosno dodiplomsko i postdiplomsko obrazovanje, besplatan smještaj u studentskom domu, pravo na besplatnu pravnu pomoć i, pravo na besplatno zdravstvo, stimulaciju privrede te smanjene troškove najma poslovnog prostora i drugo.

Vlada KS će tim zakonom izdvojiti i posebna sredstva za dokumentovanje i istraživanje genocida i posljedica, s posebnim osvrtom na Srebrenicu.

Roditelji ili staratelji prijavljeni u Srebrenici koji imaju troje ili više maloljetne djece imaju pravo na mjesečnu naknadu po djetetu u visini od 15 posto od prosječne neto plate na području Federacije BiH. ​​​​​​​Porodilje će imati pravo na jednokratnu naknadu u visini od dvije prosječne plate na području FBiH.

U Skupštini KS je u toku rasprava o Nacrtu zakona o podršci povratnicima u Srebrenicu.

Većina zastupnika podržava Nacrt, ali smatraju da ga treba dobro urediti, jer ima puno nerazrađenih normi.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta