Magazin     | 05.05.2021. 16:18 |

Prva canicross utrka (trčanje sa psima) na planini Vilenica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. maja (FENA) - Prva canicross utrka (trčanje sa psima) "Kirina staza" bit će održana na planini Vilenica nadomak Travnika i Novog Travnika u nedjelju 30. maja.

Ova utrka duga 7 kilometara prolazi prekrasnim prirodnim ambijentom bogatim zanimljivim potocima i šumskim putevima, a za razliku od sličnih utrka ne sadržava dijelove koji se trče asfaltom.

U okviru utrke planirane su i popratne aktivnosti koje podrazumijevaju različite radionice, degustaciju autohtone domaće hrane, canihike i planinarske ture te druženje ljubitelja pasa i prirode. Prijave za utrku i uplate simbolične startnine otvorene su do 20. maja na www.gb3.ba/timing/.

- Motiv pokretanja utrke je uspomena na jednog malog psa koji nažalost svoju utrku nikad neće istrčati, ali i popularizacija ovog divnog sporta i ponuda drugačije perspektive druženje vlasnika sa njihovim psima - istakao je organizator utrke i osnivač udruženja New Experience Travnik, Oliver Jović.

Kako bi sve proteklo u najboljem redu, organizatori utrke će osigurati medicinsku i veterinarsku pomoć, parking mjesto i prijevoz do mjesta utrke. Svi učesnici u startnom paketu dobit će unikatne dizajnerske majicu sa logom utrke, finišersku medalju, broj, okrepu, ručak te sponzorske poklone.

Canicross je sportska disciplina koja je postala popularna početkom milenija, a prvo svjetsko prvenstvo održano je 2003. godine. Ovaj sport nastao je spontano u nordijskim zemljama iz treninga sportskih pasa koji zimi vuku zaprege, a održavaju kondiciju tokom čitave godine, odnosno i onda kada nema snijega, saopćio je tim "Kirina staza".

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta