Kultura     | 05.05.2021. 17:15 |

Gudeljević: BiH ima velika očekivanja od EU Okvirnog programa za istraživanje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. maja (FENA) - Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević obratila  se uime Bosne i Hercegovine, video poveznicom, članovima Ministarske konferencije Evropske suradnje u znanosti i tehnologiji (COST), koja je održana u hibridnom formatu.

Gudeljević je, između ostalog, naglasila kako BiH ima velika očekivanja od EU Okvirnog programa za istraživanje i inovacije.

- Bosna i Hercegovina ima velika očekivanja od novog EU Okvirnog programa za istraživanje i inovacije Horizont Evrope, gdje će, nadam se, biti priznate vrijednosti i postignuća unutar COST-a - kazala je Gudeljević.

Istovremeno, najavila je kako će Ministarstvo civilnih poslova BiH poduprijeti sudjelovanje istraživača iz Bosne i Hercegovine u budućim COST akcijama.

Radni dio Ministarske konferencije COST-a, odnosio se na  ulogu COST-a u budućem evropskom istraživačkom prostoru.

Tokom diskusije razgovarano je o značaju COST-a u Evropskom istraživačkom području, a sudionici su usvojili Deklaraciju COST-ove ministarske konferencije.

Ministarska konferencija COST-a, je najviše tijelo Programa EU COST, koji je najstariji međuvladin okvir za međunarodnu suradnju  u području znanosti i tehnologije. Osnovan je 1971. godine.

COST predstavlja  koordinaciju istraživačkih projekata i  znanstveno-istraživački rad kroz razmjenu znanja i vještina.

COST zajedno  sa programom Horizont Evrope, ranije Horizont 2020 i Eureka, čini tri stuba politike Evropske unije za potporu znanosti i istraživanju, saopćeno je iz MCP-a BiH.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana