Bosna i Hercegovina     | 05.05.2021. 17:34 |

Tegeltija-Minasi: Otvoren prostor za unapređenje saradnje BiH i Italije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. maja (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorom Republike Italije u BiH Nikolom Minasijem o unapređenju bilateralne saradnje.

Istaknuto je da su odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Italije dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja, te da je otvoren  prostor za unapređenje saradnje u oblastima ekonomije, kulture, obrazovanja, povezivanja gradova i regiona, zajedničkog djelovanja putem međunarodnih organizacija i podsticanja direktnih kontakata između privrednika i građana dvije zemlje.

Tegeltija je rekao da je Italija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera naše zemlje, naglasivši da u BiH djeluje oko 70 njenih kompanija, što ovu zemlju čini jednim od najvećih investitora u Bosni i Hercegovini.

Dodao je da bi taj broj mogao biti mnogo veći, imajući u vidu mogućnosti i kapital koji Italija ima na raspolaganju, kao i geografsku blizinu, proizvodne kapacitete i posebno prirodne resurse kojima BiH obiluje.

On je naglasio značaj razvoja daljnje ekonomske saradnje, posebno u sektorima industrije (metalska, automobilska i drvna industrija), poljoprivrede  (proizvodnja biohrane), građevinarstva i turizma.

Predsjedavajući Tegeltija je zahvalio ambasadoru Minasiju i Republici Italiji na dosadašnjoj podršci i pomoći Bosni i Hercegovini, ističući da BiH ostaje posvećena evropskom putu  i nastavku reformi u korist građana u BiH i uz puno  poštivanje ustavnih nadležnosti, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom