Najave     | 06.05.2021. 07:51 |

Sastanak izvršnog tima za izradu strategije za borbu protiv nasilja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. maja (FENA) - Prvi sastanak Izvršnog tima za izradu strategije za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici 2021.-2027. godine u Federaciji Bosne i Hercegovine bit će održan danas u Sarajevu.

Vlada Federacije BiH zadužila je Gender centar FBiH da koordinira procesom izrade novog sedmogodišnjeg strateškog dokumenta u skladu sa Zakonom o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem i Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici. Riječ je o nastavku strateškog i sveobuhvatnog djelovanja na poslovima prevencije i jačanja mehanizama odgovora na slučajeve nasilja u porodici, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Iz Gender centra FBiH napominju da je vizija "BiH kao društvo s nultom tolerancijom na nasilje, s održivim sistemom preventivnog djelovanja, prepoznavanja, postupanja i zaštite u slučajevima nasilja i podjednako dostupnim pravovremenim institucionalnim odgovorom na nasilje".

Stoga će izvršni tim kroz strateško planiranje definisati ciljeve, prioritete i mjere koje je potrebno realizovati u narednih sedam godina s ciljem unapređenja preventivnih mehanizama, provedbe zaštitnih mjera, istražnih i pravosudnih radnji, te koordinisanih politika na svim nivoima organizacije vlasti u oblasti prevencije i postupanja u slučajevima nasilja u porodici.

Iz Gender centra FBiH ističu da se uzrok nasilja u porodici može najčešće naći u naučenim, transgeneracijski prenosivim obrascima ponašanja koje prate određeni faktori rizika.

Počinioci nasilja u porodici u 42,72 posto slučajeva pokazuju ovisnost od alkohola, 14,81 posto ovisnost o narkoticima, 10,88 posto ovisnost o igrama na sreću, 21,97 posto počinilaca nasilja je bilo izloženo nasilju u djetinjstvu, a njih 23,93 posto je svjedočilo nasilju u djetinjstvu, 26 posto počinilaca ima historiju drugih krivičnih djela, dok 30 posto ima historiju počinjenih prekršaja.

Žrtve nasilja u porodici su u 94 posto slučajeva žene, a 48 posto žena je tokom života doživjelo neki oblik nasilja u porodici, saopćeno je iz Gender centra FBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom