Svijet     | 06.05.2021. 09:35 |

Švedska suočena s problemom nasilja nad ženama

FENA Internet

STOCKHOLM, 6. maja (FENA) - Šest žena je ubijeno za samo pet sedmica u Švedskoj, što je pokrenulo rasprave o nasilju u porodici u zemlji koju obično hvale zbog rodne ravnopravnosti.

Ubistva se protežu u tri regije i kroz tri generacije žena, ali skoro svi slučajevi imaju nešto zajedničko: hapšenje muškarca s kojim su imali blisku vezu, javlja BBC.

Dva ubistva dogodila su se usred bijela dana: jedno u ruralnom gradskom centru na jugu zemlje, drugo na željezničkoj i autobuskoj stanici u Linkopingu, univerzitetskom gradu južno od glavnog grada.

U Flemingsbergu, predgrađu Stokholma sa niskim prihodima, žena je izbodena nožem u stanu koji je dijelila s četvero male djece. Čovjek uhapšen zbog sumnje za njeno ubistvo je neko koga je navodno dobro poznavala.

Nedavni talas ubistava dolazi usred rastuće zabrinutosti zbog nasilja nad ženama u Švedskoj, koja je dugo bila na glasu kao jedna od najsigurnijih i rodno ravnopravnih zemalja na svijetu.

U 2020. godini u Švedskoj je prijavljeno 16.461 slučaj napada na žene od njima bliskih osoba. To je porast od 15,4 posto u odnosu na cifru od 14.261 u 2019. godini, izvijestilo je Nacionalno vijeće za prevenciju kriminala.

Švedska ministrica za ravnopravnost spolova, Marta Stenevi, kaže da je "i zgrožena i uznemirena" najnovijim nasiljem, ali da nije iznenađena.

- U Švedskoj smo na mnogo načina prilično napredovali u rodnoj ravnopravnosti, ali još  živimo sa strukturama u društvu koje vrše represiju nad ženama - kaže ona.

Prije dvije sedmice uspostavila je međustranačke pregovore o tom pitanju, nakon što su političari iz čitavog spektra osudili najnovija ubistva i lobirali za oštrije djelovanje.

Švedska samoprozvana "feministička vlada" nalazi se na polovini desetogodišnje nacionalne strategije koja uključuje poboljšanje obrazovanja i pružanje veće zaštite i podrške ženama pod prijetnjom.

Krajem ovog mjeseca nova krizna komisija predstavit će ažuriranje plana, koji će, kako se očekuje, uključivati duže zatvorske kazne i povećanje upotrebe elektronskog označavanja i zabrane približavanja.

Teško da će se suočiti s protivljenjem u parlamentu, iako strategije nije toliko obuhvatna koliko su se neke stranke nadale da će biti.

Jedna od glavnih političkih prepreka je treba li ove napade povezati s nedavnim švedskim valom imigracije. Švedska policija ne registruje osumnjičene za krivična djela prema etničkoj pripadnosti, ali tužitelji kažu da nekoliko muškaraca kojima se sudi nije porijeklom iz Švedske, a antiimigracijske stranke ovo koriste za svoju agendu.

U televizijskoj debati lidera stranke prošle sedmice, čelnik nacionalističkih švedskih demokrata Jimmie Akesson pozvao je na suzbijanje onoga što je opisao kao "uvezene vrijednosti" koje odobravaju nasilje nad ženama.

Švedska ministrica za ravnopravnost spolova Märta Stenevi kaže da Švedska zaista ima problem s takozvanim "zločinima iz časti", koji su počinjeni kako bi zaštitili ili branili navodni ugled porodice ili šire zajednice. Ali ona vjeruje da je etiketiranje nasilja nad ženama kao "imigrantsko pitanje" predstavlja problem na pogrešan način, opisujući nasilje nad ženama kao "duboko, duboko ukorijenjeno" u švedskom društvu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana