Bosna i Hercegovina     | 06.05.2021. 10:36 |

Konvoj s 1.000 ramazanskih paketa za povratnike krenuo iz Sarajeva (VIDEO)

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 6. maja (FENA) - Konvoj s hiljadu ramazanskih paketa za povratnike krenuo je jutros iz Sarajeva iz kruga preduzeća „Klas“.

Planirano je da paketi budu dostavljeni povratničkim porodicama kojima je to najpotrebnije, u 32 džemata na području pet muftijstava - bihaćkog, goraždanskog, tuzlanskog, banjalučkog i mostarskog.

Realizatori ove tradicionalne humanitarne akcije su BBI banka i Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ibrahim Malanović, rukovodilac ureda za društvenu brigu Islamske zajednice u BiH, rekao je novinarima da se ovakav zajednički projekat, s drugim sardnicima i donatorima, realizira već sedmu godinu na način da je BBI banka sponzor, a Rijaset realizira podjelu.

Prema Malanovićevim riječima, ove godine je odlučeno da paketi budu uručeni povratnicima jer je procijenjeno da je njima to najpotrebnije u vrijeme pandemije, a i zbog toga što su „heroji ovog vremena“.

- Osim toga što mnogi od njih nisu riješili egzistencijalna pitanja, nažalost se neki bore i za temeljna ljudska prava; u nekim mjestima je čak i njihova sigurnost upitna. Zato im ovom akcijom treba poručiti da nisu sami ni zaboravljeni - kazao je Malanović.

Rijaset Islamske zajednice u BiH će tokom ramazana podijeliti više od 10.500 prehrambenih paketa i 2.000 higijenskih, u suradnji s partnerima - humanitarnim organizacijama i privrednim subjektima.

Planirana je i podjela novčanih bonova za hiljadu porodica slabog materijalnog stanja, kao i 6.500 iftara na području sarajevskog muftijstva.

Inače se u svim muftijstvima odvija ova vrsta humanitare aktivnosti - podjela prehrambenih paketa i iftara, napomenuo je Malanović te izrazio zahvalnost BBI banci koja pokazuje društvenu odgovornost i pomaže u mnogim humanitarnim aktivnostima.

Direktor Sektora BBI banke za poslovanje sa stanovništvom Muamer Salkić izjavio je novinarima da banka time pokazuje da dijeli izazove s društvom, stanovništvom, te je spremna pomoći da izazovi budu lakše prevaziđeni.

- Nadamo se da ćemo ovom akcijom unijeti bar malo topline u domove povratnika i pozitivne atmosfere koju mi osjećamo - rekao je on.

Hasan Mrkonja, regionalni voditelj u kompaniji „Klas“ za maloprodaju, kazao je da ta firma već sedmu godinu surađuje u ovoj humanitarnoj akciji, davanjem povoljnih cijena za nabavku potrebnih artikala.

Kompanija je učesnik i u drugim sličnim projektima, a jedna od njih je nedavna podjela 22 tone brašna za Udruženje Pomozi.ba i „Merhamet“, kazao je Mrkonja.

Pogledajte https://www.fena.ba/video/5834

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1m-th25EPCJHZcvAa_Y-Bl_5HOI10n9-j?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo