Bosna i Hercegovina

Konvoj s 1.000 ramazanskih paketa za povratnike krenuo iz Sarajeva (VIDEO)

Tekst: Vernera Jakupović, Foto FENA/Harun Muminović

SARAJEVO, 6. maja (FENA) - Konvoj s hiljadu ramazanskih paketa za povratnike krenuo je jutros iz Sarajeva iz kruga preduzeća „Klas“.

Planirano je da paketi budu dostavljeni povratničkim porodicama kojima je to najpotrebnije, u 32 džemata na području pet muftijstava - bihaćkog, goraždanskog, tuzlanskog, banjalučkog i mostarskog.

Realizatori ove tradicionalne humanitarne akcije su BBI banka i Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ibrahim Malanović, rukovodilac ureda za društvenu brigu Islamske zajednice u BiH, rekao je novinarima da se ovakav zajednički projekat, s drugim sardnicima i donatorima, realizira već sedmu godinu na način da je BBI banka sponzor, a Rijaset realizira podjelu.

Prema Malanovićevim riječima, ove godine je odlučeno da paketi budu uručeni povratnicima jer je procijenjeno da je njima to najpotrebnije u vrijeme pandemije, a i zbog toga što su „heroji ovog vremena“.

- Osim toga što mnogi od njih nisu riješili egzistencijalna pitanja, nažalost se neki bore i za temeljna ljudska prava; u nekim mjestima je čak i njihova sigurnost upitna. Zato im ovom akcijom treba poručiti da nisu sami ni zaboravljeni - kazao je Malanović.

Rijaset Islamske zajednice u BiH će tokom ramazana podijeliti više od 10.500 prehrambenih paketa i 2.000 higijenskih, u suradnji s partnerima - humanitarnim organizacijama i privrednim subjektima.

Planirana je i podjela novčanih bonova za hiljadu porodica slabog materijalnog stanja, kao i 6.500 iftara na području sarajevskog muftijstva.

Inače se u svim muftijstvima odvija ova vrsta humanitare aktivnosti - podjela prehrambenih paketa i iftara, napomenuo je Malanović te izrazio zahvalnost BBI banci koja pokazuje društvenu odgovornost i pomaže u mnogim humanitarnim aktivnostima.

Direktor Sektora BBI banke za poslovanje sa stanovništvom Muamer Salkić izjavio je novinarima da banka time pokazuje da dijeli izazove s društvom, stanovništvom, te je spremna pomoći da izazovi budu lakše prevaziđeni.

- Nadamo se da ćemo ovom akcijom unijeti bar malo topline u domove povratnika i pozitivne atmosfere koju mi osjećamo - rekao je on.

Hasan Mrkonja, regionalni voditelj u kompaniji „Klas“ za maloprodaju, kazao je da ta firma već sedmu godinu surađuje u ovoj humanitarnoj akciji, davanjem povoljnih cijena za nabavku potrebnih artikala.

Kompanija je učesnik i u drugim sličnim projektima, a jedna od njih je nedavna podjela 22 tone brašna za Udruženje Pomozi.ba i „Merhamet“, kazao je Mrkonja.

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

(FENA) H.D.