Bosna i Hercegovina     | 06.05.2021. 10:48 |

Tomić osuđen na deset mjeseci, a pravna osoba na novčanu kaznu zbog porezne utaje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. maja (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine, nakon održane glavne rasprave te priznanja krivnje, donio je presudu kojom je optuženik Vitomir Tomić oglašen krivim za produženo kazneno djelo - porezna utaja ili prevara, te osuđen na deset mjeseci zatvora.

Istovremeno, optužena pravna osoba „PROMEX TV“ d.o.o. Zvornik, odgovorna je za produženo kazneno djelo - porezna utaja ili prevara, te joj je izrečena novčana kazna u iznosu od 5.000 KM, koju je obvezna platiti u roku od tri mjeseca od dana pravomoćnosti presude.

Od optužene pravne osobe oduzima se imovinska korist pribavljena kaznenim djelom u iznosu od 89.358,90 KM, koja je srazmjerna visini utajenog poreza.

Spomenuti iznos optužena pravna osoba obvezna je platiti na račun Budžeta BiH u roku od šest mjeseci od dana pravomoćnosti presude, pod prijetnjom prinudne naplate.

Kako je Sud utvrdio, optuženik Tomić kriv je što od 2010. do 2012. godine u svojstvu utemeljitelja i osobe ovlaštene za zastupanje bez ograničenja pravne osobe poduzeća za proizvodnju, promet i usluge „PROMEX TV“ d.o.o. Zvornik nije evidentirao kroz poslovne knjige pravne osobe, niti je putem podnesenih prijava Upravi za indirektno oporezivanje BiH prijavio oporezivi promet stanova sa PDV-om u ukupnom iznosu od 615.000,11 KM.

Na taj iznos nije obračunao i prijavio PDV u ukupnom iznosu od 89.358,90 KM za koji iznos je oštećen i Budžet BiH.

Također, pravna osoba „PROMEX TV“ d.o.o. Zvornik odgovorna je što je raspolagala protupravno ostvarenom imovinskom koristi u ukupnom iznosu od 89.358,90 KM koju je uime, za račun i u korist iste ostvario optuženik Tomić, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'