Bosna i Hercegovina     | 06.05.2021. 12:34 |

Hrnčić: Novom strategijom nastavljamo borbu protiv nasilja u porodici (VIDEO)

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 6. maja (FENA) - Prvi sastanak izvršnog tima za izradu strategije za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici za period od 2021. do 2027. godine u Federaciji BiH održan je danas u Sarajevu. 

Naime, Vlada Federacije BiH zadužila je Gender centar FBiH da kordinira procesom izrade novog sedmogodišnjeg strateškog dokumenta u skladu sa Zakonom o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem i Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici.

Kako je kazao stručni savjetnik u Gender centru FBiH Zlatan Hrnčić, riječ je o nastavku strateškog i sveobuhvatnog djelovanja na poslovima prevencije i jačanja mehanizma odgovora na slučajeve nasilja u porodici. On ističe da uzroke za nasilje u porodici najčešće je moguće naći u transgeneracijskim prenosivim obrascima ponašanja koji se vežu za određene faktore rizika. 

- Primjećujemo da u 43 posto slučajeva počinioci nasilja su ovisni o alkoholu, značajna je ovisnost o narkoticima, ali i igrama na sreću. Primjetno je da su žrtve, ali i nasilnici tokom djetinjstva bili žrtve ili svjedočili nasilju. Najčešće žrtve ovog nasilja su žene, a prema istraživanju provedenom u BiH, 48 posto žena je tokom života doživilo neki oblik nasilja u porodici - kazao je Hrnčić. 

Kako bi BiH postalo društvo sa nultom tolerancijom na nasilje u porodici, kako je naveo, potreban je strateški, kontinuiran i sveobuhvatan pristup na promjene individualnih navika.

Hrnčić ističe za razliku od prošlog strateškog dokumenta koj je rađen od 2012. godine, kreatori novog dokumenta iza sebe imaju dugi niz godina iskustva i provedbe strategije i istraživanja, a urađeno je dosta i po pitanju eukacije profesionalaca, te uključenosti svih zainteresiranih strana. 

- Važno je naglasiti da je nasilje u porodici krivično djelo i da je policija dužna reagovati na svaku prijavu. Predlažu se i izriču zaštitne mjere kao i sankcije, a u najtežim slučajevima uključene su sigurne kuće. Sve ova iskustva će u narednom periodu biti iskorištena za bolji rad na rješavanju ovog problema. Imat ćemo veću kordiniranost između svih nivoa vlasti, uvezanost profesionalaca i osiguranje nedostajućih pravnih akata koji će omogućiti bolje djelovanje na svim nivima - objasnio je. 

Napominje da je BiH ratificirala Konvenciju Vijeća Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja u porodici - Istanbulsku konvencija, tako da će nedostajući segmenti u ovoj oblasti biti nadopunjeni prema tom dokumentu. 

Pogledajte: https://fena.ba/video/5837

Preuzmite: https://drive.google.com/drive/folders/1VgQzG-r0l2J3kU8vbNNgL2yI0-roWzF5?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta