Svijet

Macron podržao ukidanje patenta za vakcinu protiv koronavirusa

Internet, Foto arhiva

PARIZ, 6. maja (FENA) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron pridružio se administraciji američkog predsjednika Josepha Bidena rekavši da podržava ukidanje patenta na vakcine protiv COVID-19.

Ali, Macron također insistira na tome da je prioritet da bogatije zemlje prvo doniraju više doza siromašnijim zemljama, javlja AP.

Francuski lider rekao je da "u potpunosti" podržava ukidanje zaštite intelektualnog vlasništva za vakcine protiv COVID-19, istaknuvši da "očigledno moramo ovu vakcinu pretvoriti u globalno javno dobro".

Ali također je tvrdio da čak i ako se ukine patent, farmaceutske kompanije u mjestima poput Afrike trenutno nisu opremljene za izradu vakcina i da umjesto toga prioritet trebaju biti donacije doza.

Macron je tvrdio da Evropska unija prednjači u doniranju cjepiva i pozvao je da i Sjedinjene Države i Britanija podijele više doza.

Rekao je da je "Evropa najdarežljiviji kontinent" jer je izvezla 45 miliona doza, i izrazio nadu da će "Britanci, Amerikanci i drugi slijediti" njihov primjer.

(FENA) H.D.