Bosna i Hercegovina     | 06.05.2021. 15:11 |

BPK: Igraonice za djecu predškolskog uzrasta pohađaju 74 buduća prvačića

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 6.maja (FENA) – U Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) počela je realizacija igraonica za djecu predškolskog uzrasta koji će u septembru krenuti u prvi razred osnovne škole.

Riječ je o projektu koji je svojevrsna zamjena za obavezni predškolski program, koji ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a zbog pandemije virusa COVID-19 i mjera za sprečavanje virusa, ove godine nije moglo realizirati.

Odlučeno je da se ipak pruži prilika za pripremu djece za polazak u školu organizacijom igraonica na dobrovoljnoj osnovi, koje pohađa 74 djece koja nisu uključena u drugi oblik predškolskog odgoja i obrazovanja.

Igraonice u dječijem parku “Plavi cvijet” realizira JU za predškoski odgoj i obrazovanje Goražde.

„Program pripreme djece pred polazak u školu je veoma bitan segment, jer nam je potreban kontinuitet te smo program prilagodili situaciji i njime pokazujemo da se mogu organizirati aktivnosti, bez obzira na mjere koje imamo na snazi. Program je na dobrovoljnoj bazi, što više se forsiraju aktivnosti na otvorenom, tako da ovdje, zasad, sve ide zadovoljavajuće“ - kazao je prilikom današnje posjete parku, resorni ministar Arman Bešlija koji je zadovoljan i odzivom djece, obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju.

Prema podacima ministarstva, ove godine u prvi razred osnovne škole na području BPK-a bit će upisano 230 djece, a značajan broj njih pohađa i predškolske ustanove.  

Koordinatorica za odgojno-obrazovni rad u JU za predškolsko obrazovanje i vaspitanje Elma Bučo, naglašava da  u igraonicama za djecu pred polazak u školu učestvuje 74 djece s područja grada Goražda, od toga osam iz Vitkovića,. Djeca su podjeljena u četiri odgojne grupe, a program se uz poštivanje svih higijensko-epidemiloških mjera realizuje u prizemlju zgrade Parka „Plavi cvijet“.

„Imamo adekvatne uvjete za predškolski program i prije svega osnovni cilj ovih igraonica koje djeca pohađaju dva puta sedmično, po dva sata, je da budu uz svoje vršnjake, da se igraju, socijalizuju, pripreme za školu i da pod jednakim uvjetima stiču znanja i iskustva koja će im dobro doći kada u septembru krenu u školu. U skladu s epidemiološkom situacijom, smanjili smo broj djece u grupama, tako da s djecom radi profesor predškolskog odgoja koji je iskusan i koji je u prethodnom periodu radio u više navrata obavezni program i u predškolskoj ustanovi - pojasnila je  Bučo.

Radionice  programa predškolskog odgoja i obrazovanja, realizirat će se u naredna dva mjeseca.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'