Kultura     | 06.05.2021. 15:29 |

Avdić posjetio Javnu ustanovu Historijski arhiv Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. maja (FENA) - Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić posjetio je danas Javnu ustanovu Historijski arhiv Sarajevo gdje je razgovarao sa v.d. direktorom ove ustanove Harisom Zaimovićem i v.d. predsjednikom Upravnog odbora Asmerom Šetom.

Tema sastanka bili su aktuelni i dugogodišnji problemi sa kojima se suočava Historijski arhiv Sarajevo, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Kao najveći problem istaknut je nedostatak prostornih kapaciteta arhiva koji su u potpunosti ispunjeni zbog čega se, kako je naglašeno, ova ustanova suočava sa problemom daljeg funkcionisanja u smislu zakonske obaveze prijema novih količina arhivske građe.

JU Historijski arhiv Sarajevo je ustanova od primarnog značaja koja vodi kompletnu brigu oko arhivske građe, od njenog nastanka, pa sve do preuzimanja najznačajnije građe koja nastaje djelovanjem svih javnih, upravnih, sudskih, političkih, obrazovnih, kulturnih i drugih subjekata na području Kantona Sarajevo, što mu je, prema Zakonu o arhivskoj građi KS, teritorijalna nadležnost.

Imajući u vidu navedene probleme, ministar Avdić je ponudio neka od rješenja na kojima se treba odmah početi raditi kako bi se što prije riješilo pitanje dodatnog smještaja arhivske građe.

Ovom prilikom, razgovarano je i o drugim važnim pitanjima za Historijski arhiv Sarajevo i za koja je ministar iskazao veliki interes, te naglasio da će direktno biti uključen u njihovo što skorije rješavanje. Istakao je i potrebu intenzivne saradnje i komunikacije ove ustanove sa Ministarstvom.

V.d. direktora Zaimović se zahvalio Avdiću na tome što se odazvao na poziv za posjetu u kratkom roku, na iskazanoj podršci i obećanoj pomoći arhivu u narednom periodu.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana