Svijet     | 07.05.2021. 10:28 |

Očekuje se pad kineske svemirske rakete na Zemlju tokom vikenda

FENA Internet

PEKING, 7. maja (FENA) - Očekuje se da će ostaci kineske rakete nekontrolisanim ponovnim ulaskom pasti na Zemlju tokom vikenda.

Glavni segment vozila Long March-5b korišten je za pokretanje prvog modula nove kineske svemirske stanice prošlog mjeseca.

Težak 18 tona, jedan je od najvećih predmeta u posljednjih nekoliko decenija da se usmjereno kreće ka našoj atmosferi, javlja BBC.

Sjedinjene Države u četvrtak su saopćile da posmatraju put objekta, ali trenutno ga ne planiraju oboriti.

- Nadamo se da će sletiti na mjesto gdje nikome neće naštetiti. Nadamo se da će to biti negdje u okean ili slično - rekao je američki ministar odbrane Lloyd Austin. 

Razni stručnjaci za modeliranje svemirskog otpada ukazuju na rane sate (GMT) u nedjelju kao vjerovatni trenutak ponovnog ulaska. Međutim, takve projekcije su uvijek vrlo neizvjesne.

Prvobitno lansiran u eliptičnu orbitu približno iznad Zemljine površine 29. aprila, od tada je segment u sklopu Long March-5b počeo je da gubi visinu.

Koliko će brzo orbita jezgre nastaviti propadati, zavisit će o gustini zraka na koju nailazi na nadmorskoj visini i količini zračnog otpora. Ovi detalji su slabo poznati.

Većina predmeta trebala bi izgoriti kada počnu prolaziti kroz atmosferu, iako uvijek postoji mogućnost da metali s visokim tačkama topljenja i drugi otporni materijali prežive na površini.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana