Regija     | 07.05.2021. 11:10 |

Civilno društvo regije podržava unaprjeđenje akciznih politika na duhan

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. maja (FENA) - Organizacije civilnog društva - PROI (BiH), Preporod (Crna Gora) i Propulsion (Srbija) okupljene oko pokreta Balkan bez duhana uputile su, u povodu izmjena Zakona o budžetu Crne Gore, Otvoreno pismo Vladi i Parlamentu Crne Gore u kojem iskazuju regionalnu podršku Prijedlogu zakona o budžetu Crne Gore za 2021. i predviđenim izmjenama akcizne politike na duhan i duhanske proizvode, kao mjere zaštite zdravlja stanovništva od posljedica pušenja.

Autori pisma navode da će, prema projekcijama Svjetske zdravstvene organizacije, povećanje akciza na duhanske proizvode u Crnoj Gori sa sadašnjeg nivoa do 75 posto od maloprodajne cijene u roku od 15 godina, smanjiti prevalencu pušenja za 15 posto, pogotovo u populaciji mladih.

- Unaprjeđenje akcizne politike duhana dokazano je najučinkovitiji način smanjenja prevalence pušenja. Međutim, svjedoci smo da se ta mjera našla na meti napada duhanske industrije i drugih grupa koje zastupaju njene interese, lobiranjem i različitim taktikama ističu opasnost od crnog tržišta sa ciljem da oslabe akciznu politiku – navodi u saopćenju za javnost PROI.

Ekonomskim istraživanjima širom svijeta dokazano je, kako se ističe, da visok nivo ilegalne trgovine nije povezan sa visokim akcizama na duhanske proizvode, nego da je ilegalna trgovina česta pojava u onim državama gdje je slaba vladavina prava.

- Jedini efikasni način suzbijanja ilegalne trgovine duhanom i duhanskim proizvodima je usklađen i koordinisan rad svih relevantnih institucija i provođenje mjera Protokola o eliminaciji nezakonite trgovine duhanskim proizvodima, koji je potvrdila i Crna Gora – dodaje se.

Predstavnici tri navedene organizacije pozdravljaju predložene mjere Vlade Crne Gore, ističući da unaprjeđenje akcizne politike predstavlja značajan iskorak ali također podsjećaju da planirano povećanje još ne postiže nivo za neophodno usklađivanje zakonodavstva sa Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije, čiji je potpisnica Crna Gora, i sa Direktivom 2011/64/EU o strukturi i stopama akciza na duhan. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo