Bosna i Hercegovina     | 07.05.2021. 13:01 |

Muftija Pitić: Pravosudne institucije nisu spremne rušenje vjerskih objekata prepoznati kao ratni zločin

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 7. maja (FENA) - Bili bismo sretniji da je Dan džamija određen nekim drugim povodom, da je to neki civilizacijski iskorak, da smo napravili nešto monumentalno važno za svjetsku civilizaciju, ali s obzirom na okolnosti i ovaj prostor u kojem živimo i koji pamti jako ružne dionice svoje povijesti, Dan džamija je određen rušenjem Ferhadija džamije u Banja Luci – kazao je povodom 7. maja, Dana džamija, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

Podsjetio je da se rušenje ovog arhitektonskog bisera dogodilo na današnji dan 1993. godine, u zoni gdje nije bilo nikakvih ratnih dejstava ili stranih trupa koje su prijetile Banjoj Luci ni na koji način.

- Ono što nas posebno čini tužnima je da pravosudne institucije BiH još nisu spremne ni u jednom slučaju da rušenje vjerskih objekata prepoznaju kao ratni zločin i sastavni dio ataka na drugog i drugačijeg. Mi ovih dana imamo, nažalost, vjerovatno blokiranje računa Medžlisa IZ Ustikolina zato što je izgubio tužbu zbog zastare predmeta rušenja Turhan–begove džamije - kazao je ef. Pitić.

Ocijenio je da to dovoljno govori o, kako je kazao, nespremnosti da se rušenje jednog vjerskog objekta takođe smatra zločinom.

- Da li je to samo nespremnost našeg pravosuđa ili je to šira priča, ja ne znam ali činjenica da nijedno rušenje 16 banjalučkih džamija ili naše džamije u Ustikolini ili 12 džamija u Foči, još uvijek nije dobilo epilog na sudu, kakav treba da dobije. Sve to govori u kakvom društvu živimo – istakao je on.

Naglasio je da je na području muftijstva goraždanskog do danas obnovljen veliki broj vjerskih objekata, a za neke je gradnja u toku.

- Mi smo sve naše naše porušene objekte na prostoru Medžlisa IZ Rudo završili, u Rogatici nam je ostala još Arnaudija džamija, u Čajniču privodimo kraju radove na obnovi džamije Sinan-paše Boljanića, ostala nam je džamija u Bezujnu i nju ćemo vjerovatno krenuti raditi ove godine - naveo je muftija goraždanski.

Dodao je da posebno raduje činjenica da je prvi put ove godine obavljen namaz u džamiji na Civilinu, u Općini Foča u FBiH.

- To je džamija koja 80 godina čeka da je neko podigne, džamija u kojoj su činjeni strašni zločini prije 80 godina. Raduje nas takođe da ćemo prvi Bajram nakon agresije na BiH klanjati u džamiji u Orahovcima u Višegradu gdje ću lično biti tamo da na svoj način zahvalim ljudima koji su bili veliki zaljubljenici u taj posao. Već nekoliko mjeseci oni svakog vikenda organiziraju akcije, okupe se, rade koliko mogu, znaju i umiju,  i hvala dragom Bogu, i njeni radovi su pri kraju - kazao je ef. Pitić.

Istakao je da je, kada je riječ o Višegradu, preostala još obnova džamije u Žlijebu, koja je takođe pri kraju.

- Vjerujem da ćemo, ako Bog da, ako ne ove, onda naredne godine 'proklanjati' i nju. Naravno, Foča nam ostaje za kraj jer je to najviše,  puno i u finansijskom i organizacijskom smislu, podizanje svega onoga što je srušeno 1992. godine. Dakle, lahko je izgraditi objekte jer IZ ima svoje kapacitete, ambijent, ljude, svoje džematlije i prijatelje koji se uključe i pomognu da se to izgradi. Međutim, s ovakvim ambijentom, društvom koje nije spremno da kaže da je zločin zločin, i da je rušenje svakog objekta zločin, pogotovo u ambijentu BiH gdje bi to morao biti jedan od najtežih zločina, ne mislim da možemo samo gradnjom objekata, na ovakav način postići neke dugoročne ozbiljne ciljeve - mišljenja je muftija goraždanski.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'