Bosna i Hercegovina     | 07.05.2021. 13:57 |

Udruženje "Val" nastavlja s uređenjem goraždanskog izletišta Sadba

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 7. maja (FENA) - Udruženje za ekologiju i rekreaciju "Val" nastavlja aktivnosti na uređenju goraždanskog izletišta Sadba, na obali Drine.  

Jedinstven ambijent koji je nekada bio najpopularnije izletište, godinama je bio zapušten, a članovi ovog udruženja vlastitim primjerom uspjeli su pokazati kako se može doprinijeti ljepšem i sadržajnijem okruženju i iskoristiti potencijal kojim je priroda obdarila ovaj dio BiH.

Nakon uređenja i čišćenja izletišta te postavljanja prvih šadrvana prošle godine, ovih dana lokalitet Sadbe je obogaćen dodatnim šadrvanima, sadnicama ali i igralištem za djecu.

Član udruženja Adnan Tataragić ističe da su ove aktivnosti realizirane uz podršku ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline i Vlade BPK Goražde.

- Resorno ministarstvo naš projekat podržalo je sa 3.000 KM koje smo utrošili za postavljanje još dva šadrvana i jedan dio mobilijara za dječiji park. Naša tri najmlađa člana su kao neformalna grupa kandidovali i projekat prema Omladinskoj banci koju finansiraju Grad Goražde i Fondacija „Mozaik“ i dodijeljeno im je 1.400 KM a ta sredstva ćemo takođe iskoristiti da dodatno obogatimo dječiji park sa drvenom kućicom, toboganom, ljuljačkama, dječijim pješčanikom i klupama – pojašnjava Tataragić.

Dodaje da udruženje ima i druge planove, kako bi Sadba postala najatraktivnije izletište u Goraždu.

- Ogradili smo zelenu površinu i onemogućili parkiranje vozila na travi, a planiramo raditi i dva terena za odbojku na pijesku i mali fudbal. Drago nam je da su i građani prepoznali naša nastojanja da ovaj prostor ponovo bude mjesto okupljanja i druženja. Put do izletišta je u lošem stanju, i bilo bi dobro da se odazovu nadležni organi da nam pomognu u sanaciji, a takođe tragamo i za riješenjem smeća, pa vidjet ćemo da li postavljati kante ili pronaći negi drugi način - kazao je Tataragić.

Ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde Bojan Krunić naglašava da su ministarstvo ali i Vlada BPK prepoznali nastojanja ovog, ali i drugih srodnih udruženja koja žele doprinijeti ljepšem i sadržajnijem ambijentu grada i kantona.

- U prvoj godini dodjelili smo oko 6.000 KM udruženju "Val" za početno uređenje ovog izletišta odnosno plaže na Sadbi i to su bili najveći izdaci, dok smo u 2020. godini obezbijedili još 3.000 KM putem javnog poziva, a takođe i Vlada BPK sa svog koda je uplatila još 1.000 KM tako da je ukupan iznos koji smo izdvojili oko 10.000 KM. Ja se nadam da momci iz Udruženja "Val" neće odustati, jer mislim da ovo treba još da se razvija, ima dovoljno prostora za nove sadržaje - kazao je ministar Krunić.

Dodao je da je pored izletišta Sadba, posredstvom drugih udruženja u toku uređenje još nekih lokacija u Goraždu.

- U toku je uređenje još tri izletišta što finansira ovo ministarstvo, a riječ je o izletištu u naselju Zupčići, zatim plaži u Vranićima dok će završni biti projekat uređenja izletišta Gubavica gdje smo ušli u poodmakle pregovore sa Gradskom upravom oko izdavanja potrebnih dozvola. Na ovaj način Goražde će dobiti reprezentativna izletišta koja će biti na raspolaganju svim građanima ali i turistima koji dođu u ovaj grad - rekao je resorni ministar.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo