Bosna i Hercegovina     | 07.05.2021. 15:26 |

Mitrović i Scanlan o projektima u Brčko Distriktu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. maja (FENA) - Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović razgovarao je s prvim zamjenikom visokog predstavnika i supervizorom za Brčko Distrikt Michaelom Scanlanom o projektima u Distriktu i to najprije o izgradnji novog mosta Brčko-Gunja, revitalizaciji JP „Luka Brčko“ te izgradnji autoceste Sarajevo - Beograd.

Zamjenik visokog predstavnika Scanlan je izrazio spremnost da maksimalno pomogne u realizaciji ovih projekata, kao i u razgovorima s Republikom Hrvatskom, posebno ističući punu podršku izgradnji novog mosta Brčko-Gunja koji bi predstavljao prijelazno rješenje do izgradnje novog mosta.

Ministar Mitrović je predočio zamjeniku Scanlanu kako je preduvjet za sve ove aktivnosti bilo potpisivanje Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova prema kojem je jedan od prioriteta rekonstrukcija ovog mosta. Konačni cilj Brčko Distrikta je izgradnja potpuno novog paralelnog mosta za šta su zainteresirani i Gunja i Brčko.

Mitrović je naglasio i zainteresiranost ministra mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olega Butkovića za posjetu Brčko Distriktu kako bi se usaglasili određeni detalji o mostu koji će imati funkciju i teretnog prijevoza.

Stavljanje u funkciju Luke Brčko također je uvjetovano izgradnjom novog mosta i uređenjem korita rijeke Save, što podrazumijeva i njeno deminiranje. To bi ujedno značilo i osposobljavanje plovnosti rijeke Save prema Dunavu, čime bi i Luka imala svoju punu funkciju.

Sagovornici su se na kraju sastanka složili i da je izgradnja autoceste Sarajevo - Beograd, koja ide putanjom Beograd - Rača - Bijeljina - Brčko - Tuzla - Žepče - Sarajevo, ključna za razvoj ekonomije u Brčko Distriktu, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana