Bosna i Hercegovina     | 07.05.2021. 16:26 |

Podignuta optužnica protiv četvorke koja se tereti za neovlašteni promet oružja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. maja (FENA) - Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Edina Mehmedike (1968.) iz Sarajeva, Harisa Špage (1979.) iz Mostara, Rifeta Berkovića (1989.) iz Kladnja i Asmira Mezetovića (1991.) iz Tuzle, koji se terete za krivično djelo - neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe. 

Optuženi se terete da su tokom decembra 2020. godine i januara 2021. godine, djelujući kao organizirana grupa, radi sticanja protupravne imovinske koristi, vršili prevoz i posredovali radi izvoza u prometu veće količine oružja, dijelova oružja, minsko eksplozivnih sredstva i vojne opreme bez dozvole propisane zakonima BiH, a radi daljeg transporta i prodaje kupcima na ilegalnom tržištu u zemljama zapadne Evrope.

U optužnici se navodi da je prvooptuženi ostvario kontakt sa osobama iz zapadne Evrope i dogovorio promet oružja i vojne opreme, te je prema unaprijed dogovorenim ulogama sa drugim članovima grupe vršio kupoprodaju oružja od poznatih osoba na području Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona.

Optuženi su u svojim namjerama otkriveni i spriječeni prilikom kontrole od policijskih službenika, te je prilikom pretresa pronađena i oduzeta veća količina oružja, municije, lovačkog naoružanja i opreme, između ostalog i ručni raketni bacač  RPG-22, a koji predmeti i oružje su bili namjenjeni za dalju preprodaju.

Četvorica optuženih se nalaze u pritvoru, a uz optužnicu je predloženo i produženje mjere pritvora.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo