Svijet     | 07.05.2021. 16:24 |

Škotska SNP stranka za nezavisnost osvojila prva mjesta u parlamentu

FENA Internet

EDINBURGH, 7. maja (FENA) - Prvi rezultati na izborima za škotski parlament, koji bi mogli odrediti budućnost Ujedinjenog Kraljevstva, objavljeni su ​​danas.

Prema prvim rezultatim Škotska nacionalna stranka (SNP) ostvarila je uspjeh. Ta stranka osvojila je pet od šest mjesta u parlamentu, iako je došlo do porasta podrške za opozicijske pro-unionističke stranke, što ukazuje na to da bi konačni ishod izbora mogao biti neodlučan.

SNP je saopćio da namjerava održati još jedan referendum o odcjepljenju od Ujedinjenog Kraljevstva do 2023. godine. To utire put za potencijalni pravni obračun s britanskim premijerom Borisom Johnsonom koji kaže da će odbaciti bilo kakvo slično ponovno glasanje za nezavisnost, javlja Reuters.

Podršku pokretu za nezavisnost Škotske pojačali su britanski odlazak iz Evropske unije, percepcija da je škotska vlada dobro riješila krizu COVID-19 i netpeljivost prema Johnsonovoj konzervativnoj vladi u Westminsteru.

SNP treba dobiti još najmanje četiri mjesta da bi osvojio ukupnu većinu od 65, ali mogao bi se osloniti na podršku nezavisne Zelene stranke, koja je 2016. godine zauzela pet mjesta, kako bi raspisala drugi referendum.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'