Bosna i Hercegovina     | 09.05.2021. 12:42 |

Identifikacija tri žrtve proteklog rata sutra u Tuzli

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 9. maja (FENA) - U prostorijama Podrinje identifikacionog projekta u Tuzli u ponedjeljak će biti izvršena zvanična identifikacija tri žrtve proteklog rata.

Porodice bi tako trebale potvrditi identitet ranije dobiven putem DNK analize za dvije žrtve nastradale 1995. godine, prilikom pada Srebrenice, i jedne žrtve ubijene na području Vlasenice 1992. godine - kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić.

Po njenim riječima, u ponedjeljak će biti zvanično identificirani otac i sin čiji su posmrtni ostaci ekshumirani iz masovnih grobnica Pilice, Čančari i Zeleni jadar, dok su posmrtni ostaci treće žrtve pronađeni prilikom ekshumacije na lokalitetu Pećina u Vlasenici.

Fazlić napominje da će nakon identifikacije porodice žrtava nastradalih 1995. godine odlučivati o ukopu tih žrtava na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari. 

- Inače, u prva tri mjeseca ove godine identificirano je ukupno 17 žrtava proteklog rata. U narednom periodu u Tuzli su zakazane još tri identifikacije - kazala je Fazlić.

Od početka 2021. godine izvršeno je 13 ekshumacija, a tom prilikom je ekshumirano 10 kompletnih skeleta i osam nekompletnih posmrtnih ostataka ili slučajeva.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo