Najave     | 07.05.2021. 17:38 |

Savez općina i gradova razmatrat će Analizu utjecaja pandemije koronavirusa

FENA Saopćenje

MOSTAR, 7. svibnja (FENA) - Predsjedništvo Saveza općina i gradova FBiH (SOGFBiH) razmatrat će na on line sjednici 12. svibnja Analizu utjecaja pandemije koronavirusa na financijsku poziciju jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH.

Analiza temeljito i ekspeditivno identificira, procjenjuje i predstavlja intenzitet utjecaja krize uzrokovane pandemijom koronavirusa na prihode i potrošnju općina i gradova u FBiH, posebice na pojedinačne komponente lokalnih prihoda, koji su najizloženiji ekonomskim fluktuacijama uzrokovanim korona-krizom, te na segmente lokalne potrošnje, koji su najpovezaniji sa zdravstvenim, socijalnim i ekonomskim posljedicama pandemije koronavirusa i uvedenim restriktivnim mjerama.

Također, u Analizi su analizirane i predstavljene i aktivnosti, mjere i prakse općina i gradova, koje su lokalne vlasti poduzimale s ciljem ublažavanja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica pandemijskih mjera, posebice u smislu olakšavanja financijskih poteškoća restrikcijama pogođenim radnicima i poslovnim subjektima, priopćeno je iz SOGFBiH-a.

Predsjedništvo Saveza će također razmatrati i niz drugih značajnih pitanja za lokalnu samoupravu u FBiH i u BiH. Na sjednici će pored članova Predsjedništva, prisustvovati i mnogobrojni gosti, predstavnici federalnih institucija i ministarstava te predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo Saveza će, između ostalog, razmatrati pitanje komunalnih taksi u Kantonu Sarajevo, a posebna pažnja će biti posvećena Prijedlogu uredbe o metodologiji utvrđivanja najniže osnovne cijene vodnih usluga u Federaciji BiH.

Ta uredba je izrađena u okviru aktivnosti (Water Alliance) na Projektu općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja – MEG/UNDP, World Bank, relevantna ministarstva, a na kojem je Savez jedan od partnera.

Također će biti predstavljen prijedlog Programa za unapređenje vodnih usluga u FBiH i korištenje najavljene financijske i tehničke podrške čiji je nositelj aktivnosti Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Predsjedništvo će se očitovati i o prijedlogu Federalnog zavoda za programiranje razvoja kojim se Savezu daje značaj i odgovornost u pogledu vođenja evidencije strateških dokumenata jedinica lokalne samouprave i izvještaja o njihovoj implementaciji.

Članovi Predsjedništva Saveza također će biti informirani o procesima provođenja konzultacija putem Saveza u vezi s nizom zakonskih propisa od kojih su neki: Nacrt zakona o plinovodu „Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska“, zatim Prednacrt zakona o slatkovodnom ribarstvu FBiH, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na imovinu i porezu na naslijeđe i poklon Unsko-sanskog kantona, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slatkovodnom ribarstvu Hercegovačko-neretvanskog kantona, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu Hercegovačko-neretvanskog kantona, Nacrt uredbe o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru na području Kantona Sarajevo.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo