Kultura     | 07.05.2021. 19:34 |

Multimedijalna izložba “Antifa 2.0” u galeriji Mak

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. maja  (FENA) - Multimedijalna izložba “Antifa 2.0” otvorena je danas u galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Izložba je dio istoimenog projekta koji provodi Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BiH), pod pokroviteljstvom fondacije Rockefeller. Cilj projekta je podizanje svijesti o savremenim oblicima fašizma i potrebi adekvatnog odgovora.

 -Ovom edukativnom izložbom želimo  pružiti javnosti uvid u historijske korijene fašizma i nacizma kao i savremene pojavne oblike fašizma u današnjem društvu. Cilja grupa ove izložbe su prije svega mladi ljudi- kazala je Irena Hasić, izvršena direktorica YIHR BiH, koja je i otvorila izložbu.

Izložba se sastoji od videa, fotografija i interaktivnih prostora, a nastala je iz želje da se o antifašizmu uči na drugačije načine, a ne samo onako kako se uči u današnjim školama.

- Cilj nam je da što više mladih vidi ovu izložbu pa će nakon Sarajeva biti postavljena u Mostaru i Banjaluci. Vjerujemo da ćemo postići institucionalnu saradnju sa školama i da ćemo ući u jedN veći projekt umrežavanja koji za cilj ima drugačije učenje antifašizma - kazala je projekt koordinatorica Anđelka Matijević.

Izložba je za posjetitelje otvorena do 15. maja.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana