Bosna i Hercegovina     | 08.05.2021. 11:46 |

Spahić: Dan Evrope je građanski praznik slobode, mira i pobjede nad fašizmom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8.maja (FENA) - Predsjednik Građanske demokratske stranke Bosne i Hercegovine Ibrahim Spahić upitio je čestitku građankama i građanima Evrope 9. maj - Dan Evrope i naglasio da  bosanskohercegovačko društvo i država BiH djeli, u potpunosti, baštinu i vrijednosti građanske Evrope.

U skladu s tom baštinom i vrijednostima, kao i svojim strateškim interesima mira, slobode i razvoja BiH  se mora graditi kroz proces unutrašnjih i evroatlantskih integracija kako bi bila prosperitetna i otvorena zemlja Evrope.

Parlamentarna Skupština BiH, Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH odgovorni su za taj proces i uspostavu vladavine zakona i uslova za političke, ekonomske i socijalne reforme i izlazak iz krize i  institucionalnih blokada, smatra Spahić.

Spahić u saopćenju GDS navodi da je vrijeme je da se postave prava pitanja i jasni odgovori u vezi s nedopustivom demostracijom nepoštivanja građanskih prava i sloboda kako je to manifestovano tokom protekle godine dana od pojave pandemije. Posebno kada je riječ o ekonomskim i zdravstvenim problemima, izazivanju tenzija i konflikata, vaninstitucionalnim "dogovorima" uime ekskluzivnih "predstavnika"naroda.

Nedopustivo je narušavanje mira i sigurnosti građana, pozivima na nove podjele i razgraničenja, s direktnim prijetnjama teritorijalnom integritetu, nezavisnosti i suverenitetu BiH.

Istovremeno, i u Evropi je snaženje nacionalizma i euroskepticizma. Nužan je snažan i jasan odgovor Evrope na temelju  njenih povijesnih iskustava i jedinstven u svjetskim razmjerama tokom opšte ekonomske i zdravstvene krize, navodi se u saopćenju.

Spahić ističe da trebamo Evropu nade i inspiracije za sve njene građane i svijet. Migracioni tokovi, borba protiv korone i naročito pražnjenje dijelova Evrope i starosna struktura i položaj manjina indikatori su trenutnog stanja u kojem se nalazi naš kontinent. Slavimo Dan Evrope obnavljajući naše jedinstvo kulturnih raznolikosti međusobnim poštovanjem i jačanjem evropskog građanskog društva sposobnog da čovječanstvu nastavi da daje izuzetan doprinos u svim oblastima života i stvaralaštva, saopćio je  Pres GDS BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'