Kultura     | 08.05.2021. 11:13 |

HKD Napredak - Vareš: Knjige o reditelju Ivici Matiću i o Varešu

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 8. maja (FENA) - HKD Napredak podružnica Vareš uskoro će objaviti dvije nove „vareške“ publikacije.

Riječ je o knjigama „Ivica Matić. Knjiga o njemu“, autora Veska Kadića, koju je uredio književnik Željko Ivanković, te "Moj Vareš“ autora Željka Ivankovića, urednik knjige je Mladenko Marijanović.

Povodom  45. godina od smrti uglednog filmskog redatelja Ivice Matića (1948.-1976.), njegov kolega Vesko Kadić iz Sarajeva napisao je knjigu o njegovu životu i djelu.

Vesko Kadić (1945.) i sam je bio filmski redatelj, snimatelj, filmski montažer, te urednik na TV Sarajevo i direktor Kinoteke BiH, a kao dugogodišnji Ivičin prijatelj svjedoči o nizu životnih i profesionalnih detalja ove neobične i iznimno kreativne osobe, čiji je život tako naprasno prekinut.

Sastavnim dijelom knjige je i, nakon njegove smrti pronađena, knjiga snimanja Periferno sladostrašće, koja bi, moguće, bila dijelom trilogije s filmovima Žena s krajolikom (režija Ivica Matić 1976.) i Nevjeste dolaze (režija Emir Kusturica 1978.).

Druga vareška publikacije je „Moj Vareš“ autora Željka Ivankovića, koji ne posustaje u tome da uvijek iznova predstavi rodni kraj, te nakon proznih i pjesničkih knjiga o Varešu (romana, knjiga pripovjedaka, knjiga poezije) i monografije Vareša, Željko Ivanković objavljuje novu knjigu sa zavičajnom tematikom "Moj Vareš".

U knjizi je riječ o osobnim putopisno-dokumentarističkim svjedočenjima od kojih je većina objavljena u vareškom mjesečniku „Bobovac“ (brojevi 300-315) uz neke nove, dosad neobjavljene tekstove.

-Presretan sam da se u godini kad je sveopća kriza pogodila cijelo društvo, Vareš ponovno kulturom iskoračio naprijed. Knjiga u povodu 45. obljetnice smrti jednog velikog redatelja ohrabrujući je znak da kultura sjećanja živi i unatoč svemu. Drago mi je da sam mogao biti urednikom te knjige. Kao što mi je drago da je na istom fonu tu i moja knjiga kojom sam mnoge bitne stvari vezane uz Vareš i vareški kraj posobio u jedan dokumentartističko-putopisni prosede obogaćujući sve ono što znamo o Varešu još jednom knjigom - kazao je u izjavi za Fenu Željko IVanković.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'