Bosna i Hercegovina     | 08.05.2021. 11:58 |

Oko 60 migranata iz Afganistana noć provelo u Goraždu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 8.maja (FENA) - Jučer u kasnim popodnevnim satima u Goražde je stiglo oko 60 migranata među kojima i žene, djeca i starije osobe - potvrđeno je iz kantonalnog MUP-a. Pretpostavlja se da su  migranti stigli iz Crne Gore, a danas je u toku njihova obrada u Terenskom centru Službe za poslove sa strancima u Goraždu, koja potom organizira transport u migrantske kampove.   

Oko 60 migranata uglavnom iz Afganistana navodno je iz Albanije prešlo u Crnu Goru, a potom u BiH, te nakon dužeg hodanja šumama stiglo do Goražda. Kako je rečeno u kantonalnom MUP-u, među migrantima je 22 maloljetne djece.

U toku je  evidencija i obrada migranata u Terenskom centru Službe za poslove sa strancima u Goraždu. Obzirom da u ovom gradu ne postoji bilo kakav prihvatni centar, umornim i izgladnjelim migrantima prvi su sinoć pritekli u pomoć uposlenici Uprave policije i MUP-a BPK, koji su im samoinicijativno obezbjedili obroke, što kako ističu, nije prvi put u ovakvim situacijama.

Da da nisu imuni na tuđu nevolju sinoć su pokazali i građani Goražda koji su, saznavši da u njihovom gradu boravi veća grupa migranata s maloljetnom djecom, u roku od samo sat vremena prikupili velike količine hrane, odjeće i obuće.

Prikupljen je i dio novca koji je iskorišten za obezbjeđenje lanč paketa. Migranti su prenoćili u hotelu Behar u Goraždu, a već danas nakon završetka obrade bit će upućeni u migrantske kampove.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana