Svijet     | 08.05.2021. 13:08 |

Sve izglednije da će SNP dobiti većinu na parlamentarnim izborima u Škotskoj

FENA Internet

EDINBURG, 8. maja (FENA) - Škotska nacionalna stranka (SNP), koja favorizira škotsku nezavisnost, ima trenutno velike izgleda za osvajanje najvećeg broja mjesta u regionalnom parlamentu u subotu ujutro, što čini mogućnost održavanja još jednog refrenduma za nezavisnost Škotske puno izglednijim.

Nicola Sturgeon, čelnica SNP-a, izjavila je da će nastaviti drugi referendum o škotskoj nezavisnosti od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva ako njena stranka osvoji većinu u parlamentu i "kada za to dođe vrijeme".

Međutim, čak i ako SNP ne osvoji 65 mjesta potrebnih za direktnu pobjedu, postoji velika vjerojatnoća da bi većina koja se zalaže za nezavisnost mogla biti postignuta uz podršku Zelenih.

Ostale velike stranke koje se natječu na izborima koji su održani u četvrtak uključuju Škotske konzervativce, Škotsku laburističku stranku i Škotske liberalne demokrate - koji su svi protiv škotske nezavisnosti.

Situacija već izaziva tenzije s Londonom, a britanski premijer Boris Johnson odbacio je mogućnost referenduma, podsjeća dpa.

Općenito pravno gledište je da vlada u Londonu mora odobriti referendum o odcjepljenju Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva.

Škotska je prethodno održala referendum o nezavisnosti Škotske 2014. godine, kada je 55 posto ljudi glasalo da ostane dio britanske unije, dok je 45 posto glasalo protiv. Sturgeon naglašava, međutim, da je Brexit, kojem se Škoti protive, promijenilo situaciju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu