Svijet     | 08.05.2021. 14:25 |

Ankara - Turska optužila Izrael za vršenje terora nad Palestincima

FENA Internet

ANKARA, 8. maja (FENA) - Turska je kritikovala Izrael i optužila ga za vršenje terora nad Palestincima nakon što je izraelska policija ispaljivala gumene metke i omamljujuće granate prema palestinskoj omladini koja je bacala kamenje u jerusalemskoj džamiji Al-Aksa.

Sukobi na trećem najsvetijem mjestu islama i oko istočnog Jeruzalema, u kojima je povrijeđeno 205 Palestinaca i 17 policajaca, nastali su usred sve veće ljutnje zbog potencijalne deložacije Palestinaca iz domova na zemljište koje su polagali židovski naseljenici.

Kako su sukobi rasplamsavali, nekoliko turskih zvaničnika kritikovalo je Izrael i pozvalo druge zemlje da izraze osudu, dok je izjava ministarstva vanjskih poslova pozvala Izrael da "odmah prekine svoj provokativni i neprijateljski stav i ponaša se s razlogom".

- Izrael treba da se srami, kao i oni koji šute pred sramotnim napadima - napisao je glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin na Twitteru.

- Pozivamo sve da ustanu protiv politike okupacije i agresije ove države apartheida - rekao je, javlja Reuters.

Turski direktor komunikacija Fahrettin Altun rekao je državnoj televiziji Izrael da krši ljudska prava i da će "platiti cijenu", dok su opozicione stranke odjekivale u osudi vlade u rijetkim znacima jedinstva.

Bivši saveznici Turska i Izrael imali su zategnute tenzije posljednjih godina uprkos jakim komercijalnim odnosima, protjerujući ambasadore 2018. godine.

Ankara je u više navrata osudila izraelsku okupaciju Zapadne obale i tretman Palestinaca.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo