Bosna i Hercegovina     | 09.05.2021. 11:32 |

Džaferović i Komšić: Fašistička ideologija je itekako živa u BiH (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 9. maja (FENA) -  Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić danas su na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope položili cvijeće na spomen-obilježje Vječna vatra i poručili da je fašistička ideologija, iako je vojno poražena, itekako živa u BiH i svijetu.  

- Moja poruka je da je krajnje potrebno uozbiljiti se kada je u pitanju odnos prema tim mračnim ideologijama. Što bude više ujedinjene Evrope, poštivanja ljudskih prava i svakog čovjeka, borbe protiv diskriminacije bit će manje i ovih neofašističkih ideologija. Moja poruka za sve nas u BiH jeste da se pokrenemo izgradnji cjelovite i demokratske države – države ravnopravnih naroda i građana bez obzira u kojem dijelu BiH oni živjeli – istakao je Džaferović.

Proteklih sedmica, podsjeća, da smo svjedočili tim retrogradnim idejama – fašističkim idejama jer „kako drugačije nazvati intenciju da se BiH dodatno teritorijalno i etnički dijeli – da se zasijeca u živo tkivo BiH, nego fašističkom odnosno neofašističkom idejom“.

- Dakle, svi trebamo shvatiti da budućnost  nije u razdvajanju,  podjelama i diskriminaciji već u jedinstvu različitosti i kada je u pitanju BiH i Evropa - kazao je Džaferović.

Željko Komšić smatra da se fašizam može pobijediti samo demokratijom, pravnom državom, transparentnošću i slobodnim medijima.

- Fašizam smo mislili da je pobijeđen 1945. godine. Mi u BiH smo mislili da smo stavili tačku na tu priču krajem 1995. i početkom 1996. godine kada je zaključen Dejtonski mirovni sporazum, a onda se pokazuje da je on izuzetno žilav, jer se javlja u raznim oblicima. Nekad je ekstreman, jasno vidljiv ljudima, kao što je to bilo u Drugom svjetskom ratu i u agresiji na BiH, a nekad je zapakovan u pravo na političko mišljenje, ideje i tako dalje. Ali to zlo definitivno postoji jer vidite da se cijeli evropski kontinent zapravo bori sa tom istom pričom – fašističkom – kazao je Komšić.

Dodaje da je fašistička priča upakovana u političke stranke, u pravo na politički stav, a u suštini je, kako tvrdi, riječ o šovinizmu, fašizmu, nacizmu, antisemitizmu i antiislamizmu.

- Sve je to nešto  za šta svaka generacija misli da je ostalo iza nje i svaka se generacija onda ponovo suoči sa tim. Pa ova priča o "non-paperu", pa to je klasični fašizam – naglasio je Komšić.

Pogledajte https://fena.ba/video/5853

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1zlW0vMnn22aRU_cCi1_lVOBB1aRMcY5j?usp=sharing

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo