Kultura     | 09.05.2021. 17:47 |

Otvorena prva online Olimpijada kulture Sarajevo 2021.

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. maja (FENA) - Prva online Olimpijada kulture Sarajevo 2021. danas je otvorena u Olimpijskom muzeju. 

Olimpijadu kulture otvorio je u ime organizatora Olimpijade predsjednik IPC/SWF Ibrahim Spahić, koji je čestitao Dan Evrope i istakao važnost 9.maja za čovječanstvo i objavio da će, umjetnici/učesnici Olimpijade iz Afrike, Sjeverne Amerike, Južne Amerike, Australije, Azije i Evrope predstaviti svoja djela i uputiti poruku umjetnicima svijeta tokom narednih deset dana.

U Muzeju je postavljena instalacija americke umjetnice Trine Bumiller "Zastave slobode i mira" sa sarajevskim ružama i stihovima pjesnika.

Bosanskohercegovački umjetnik Ismet Berbić slikao je na svom štafelaju novo djelo, a direktorica Muzeja arhitektica Senka Ibrišimbegović poželjela je dobrodoslicu umjetnicima i organizatoru Olimpijade.

Počasni govornik bio je slikar Bedri Baykam, predsjednik Svjetske asocijacije umjetnosti. Umjetnicima su se obratili porukom i predstavili svoja djela slikar Trine Bumiller, Sissy Papathanassiou, rediteljica i umjetnički direktor Analogio festivala, arhitektica Nora Lefa, arheolog i vajar Andreas Kalakallas, dizajner Thanasis Moutsopuolos i avizuelna umjetnica Nora Lefa.

Svečano zatvaranje Prve online Olimpijade kulture Sarajevo 2021.realizovat će se 19. maja ZOOM konferencijom i objavljivanjem Manifesta umjetnika u kojem se poziva na pravo svakog građanina na kulturu i obrazovanje, na čuvanje  zajedničke baštine i  kulturnih dobara civilizacija svijeta i na poštivanje univerzalnog prava slobode stvaranja i izražavanja, saopćeno je iz Međunarodnog centra za mir i SWF. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu