Bosna i Hercegovina     | 10.05.2021. 10:33 |

U Kantonu Sarajevo 15 novozaraženih, 29 oporavljenih od Covid-19

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. maja (FENA) - U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 29 osoba.

Od pomenutog broja novozaraženih, njih 11, odnosno 73,3 posto, pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije. Tokom jučerašnjeg dana preminula su četiri pacijenta koja su bila zaražena ovim virusom. Proteklog dana na koronavirus je testirano 313 osoba.

Trenutno je u KS hospitalizirano 167 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 106, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 61 pacijent. Na respiratoru se nalaze tri pacijenta, dva na KCUS-u i jedan u Općoj bolnici.

U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi 13 pacijenata, a u Općoj bolnici njih šest. U protekla 24 sata sa hospitalizacije je otpušteno pet osoba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 18, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 31.

Kanton Sarajevo danas bilježi 633 aktivna slučaja COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 3.007 naših sugrađana.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.180 zaraženih osoba koronavirusom i 50.322 izliječenih.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 208 pacijenata, od kojih su dva transportovana na KCUS , a četiri u Opću bolnicu.

Na drive-in punktovima za testiranje uzet je sljedeći broj PCR briseva: na Vrbanji 34, u Novom Gradu 19, u Semizovcu 12 i na Ilidži šest.

Ukupno je na drive-in punktovima i Covid-ambulantama uzet 221 PCR test.

Covid-pozivni centar je zabilježio 127 poziva, a obavljen je i 121 razgovor sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom