Bosna i Hercegovina     | 10.05.2021. 10:39 |

Sindikat HP Mostar pokušat će osporiti dijelove novog kolektivnog ugovora

FENA Saopćenje

MOSTAR, 10. svibnja (FENA) - Nezavisni sindikat djelatnika Hrvatske pošte Mostar smatra kako novi kolektivni ugovor za područje djelatnosti poštanskog prometa FBiH nije donio važne promjene za radnike u smislu mogućnosti utjecaja njihovih predstavnika na povećanje plaća i poboljšanje materijalnih uvjeta života radnika te je najavio da će legalnim putem pokušati osporiti pojedine članke tog ugovora.

U priopćenju Nezavisnog sindikata djelatnika HP-a Mostar navodi se kako potpisnici novog kolektivnog ugovora kao "bitno poboljšanje" navode članak 47, koji daje pravo reprezentativnim sindikatima da dva puta godišnje podnesu pisanu inicijativu poslodavcima za zaključenje sporazuma o primjeni prava koji se tiču povećanja satnice i koeficijenata, cijeneći ekonomsko-financijski položaj poslodavca.

To nije ništa novo, navodi se dalje u priopćenju, jer su sindikati i prema starom kolektivnom ugovoru imali pravo zatražiti prijem kod generalnog direktora i bez ograničenja predlagati promjene u pravilniku o radu, a u korist radnika.

"Javnost, kao i naši djelatnici moraju biti svjesni kako se pravilnik o radu donosi isključivo odlukom uprave poduzeća uz (samo, formalno) konzultacije sa sindikatima, što znači da se pravilnik može donijeti bez da se usvoji i jedna primjedba ili sugestija Sindikata. Upotrebom riječi konzultacija kroz cijeli kolektivni ugovor utjecaj sindikata na donošenje odluka za djelatnike koje predstavlja je sveden na minimum", smatraju u Nezavisnom sindikatu djelatnika HP Mostar.

Iz Nezavisnog sindikata dalje upozoravaju kako je u novom kolektivnom ugovoru ostavljena mogućnost da se radniku koji sudjeluje u štrajku plaća može smanjiti što ranije nije bio slučaj.

"Zbog svega navedenog, a i zbog dijelom neistinitog zapisnika sa zadnjeg zajedničkog sastanka u pregovorima mi na sve ovo nismo stavili svoj paraf. Isto tako ćemo legalnim putem pokušati osporiti pojedine članke iz novog kolektivnog ugovora za koje mislimo da nisu u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o vijeću uposlenika", poručili su iz Nezavisnog sindikata djelatnika HP Mostar.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'