Kultura     | 10.05.2021. 13:32 |

Izložba bošnjačke pobožne poezije u galeriji Preporod (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 10. maja (FENA) - Izložba bošnjačke pobožne poezije „Ramazanije“ otvorena je u sarajevskoj galeriji Preporod povodom završetka mjeseca ramazana i dolazećeg Ramazanskog bajrama.

Izložba obuhvata izbor od 30 antologijskih pjesama iz bošnjačkog pobožnog pjesništva počev od starije pa sve do savremene književnosti i recentne književne prakse, simbolično svakom pjesmom obilježavajući jedan dan mjeseca ramazana.

Izložbu su priredili magistar filozofije Mak Tanović i magistar književnosti naroda BiH Elmir Spahić, a likovni aspekt izložbe realizirala je umjetnica Alisa Teletović.

- Riječ je o izložbi peozije koja obuhvata period od druge polovine 16. stoljeća a da se tiče književne prakse bošnjačke književnosti koja najprije obuhvata period koji je pisan turskim, arapskim i perzijskim jezikom, koja se tiče divanske književnosti s elementima ili korijenom sufijske književnosti – rekao je Spahić.

Mak Tanović je istakao da je bilo teško izabrati predstavljenu poeziju, a opredijelili su se za antologijske zbirke pobožne poezije. To su: „Panorama pobožne bošnjačke poezije 20. stoljeća“ Zilhad Ključanin, „Pobožne pjesme bh. muslimana“ Rešad Kadić, „Antologija bošnjačke poezije na orijentalnim jezicima“ Lamija Hadžiosmanović i Emina Memija.

Iz takvog izbora prisutni na izložbi uživali su čitajući pjesme, između ostalih, Safvet-bega Bašagića, Muse Ćazima Ćatića, Hamze Hume, Skendera Kulenovića, Ćamila Sijarića, Maka Dizdara, Abdulaha Sidrana, Nedžada Ibrišimovića, Amira Brke i Abdurrahmanna Sirrija.

- Ova izložba je od posebnog značaja jer svako ime i prezime autora poezije nosi univerzalne poruke za sve građane BiH budući da smo društvo koje baštini ovu kulturu dugi niz godina – rekao je ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić.

Nada se da će Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ nastaviti ukazivati na kulturu sjećanja i imati šta pokazati generacijama koje dolaze.

Predsjednik Preporoda Sanjin Kodrić ističe da je pobožna poezija - poezija susreta čovjeka s Bogom, susret prolaznog s Vječnim, upitanog i Onog spram Kojeg su usmjerena prva pitanja i Kojem se vraćaju posljednji odgovori.

- U bošnjačkoj književnoj povijesti pjesnički susreti čovjeka s Bogom traju stoljećima, još od lapidarnih natpisa na stećcima i zapisa na marginama srednjovjekovnih bosanskih kodeksa i listina, pa kroz sva kasnija vremena – dodao je Kodrić.

Izložba „Ramazanije“ bit će postavljena u galeriji „Preporod“ do 17. maja.

Pogledajte https://fena.ba/video/5857/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1pqYuDYHtlh9WjO8cpraREfms2tn6RLv5?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo