Korona virus

Zavodu za javno zdravstvo BPK dopremljene 290 doza vakcina

Tekst: Elma Geca, Foto: Elma Geca

GORAŽDE, 10. maja (FENA) – Zavodu za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je dopremljeno 290 doza vakcina protiv Covida-19.

Direktorica ove ustanove dr. Medina Bičo napominje da je riječ o vakcinama različitih proizvođača.

- Isporučeno nam je 50 doza vakcine AstraZeneca koje su namjenjene za revakcinaciju, 50 doza Pfizer koje su predviđene za zdravstvene radnike i 180 doza Sinofarm vakcine sa kojom će biti nastavljena imunizacija rizičnih grupa stanovništva u porodičnim ambulantama, a riječ je o starijima od 65 godina i hroničnim bolesnicima – precizirala je Bičo.

Najavila je da se u narednom periodu, u skladu s nabavkom vakcina, očekuju i nove doze sa kojima će biti intenziviran proces imunizacije na području ovog kantona.

- Očekujemo i isporuku većeg broja doza vakcine Pfizer, čime će se povećati procenat imunizacije na području BPK Goražde. Interes građana je mnogo bolji nego na početku i oni se svakodnevno prijavljuju u svoje matične ambulante. Na neki način i odgovara nam što se dopremaju manje količine doza koje odmah možemo distribuirati u domove zdravlja, odnosno do krajnjih korisnika – istakla je.

Epidemiološka situacija na području BPK Goražde, kako kaže, bolja je u odnosu na proteklu sedmicu.

- Trenutno je 38 osoba pozitivno na koronavirus, dok se u izolaciji nalazi 75 osoba, a tokom nedjelje nije bilo novih testiranja. U Covid odjelu Kantonalne bolnice Goražde nalaze se dva pacijenta, dok su na klinici Podhrastovi u Sarajevu na liječenju dvije osobe. U protekloj sedmici incidenca obolijevanja je bila 86, sa 20 novih slučajeva, što je za četiri manje u odnosu na sedmicu prije. Nažalost, protekle sedmice imali smo tri smrtna slučaja – kazala je direktorica kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.  

Od početka pandemije Covid 19 na području BPK oporavilo se 1957 osoba, dok je zbog posljedica koronavirusa preminulo 80 osoba.

(FENA) H.D.