Bosna i Hercegovina     | 10.05.2021. 14:29 |

Vlada BPK: Utvrđena konačna rang lista za studentske stipendije

FENA Saopćenje

GORAŽDE, 10.maja (FENA) - Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) na današnjoj 87. redovnoj sjednici utvrdila je Konačnu listu za dodjelu studentskih stipendija redovnim studentima I i II ciklusa studija za studijsku 2020./2021. godinu.

U ovoj studijskoj godini stipendirat će se 181 student za što će biti izdvojeno 176.890 KM, a ministar za obrazovanje dobio je od Vlade saglasnost i za potpisivanje Ugovora o dodjeli studentskih stipendija sa studentima koji se nalaze na danas usvojenoj listi.

Prije toga, Vlada je usvojila izmjene programa utroška sredstava Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport na ekonomskim kodovima 'tekući transferi' pojednicima-isplata stipendija i ostalo za 2021. godinu kako bi se stvorile pretpostavke za povećanje sredstava predviđenih za stipendiranje studenata.

Usvojeni su također i programi utroška sredstava u budžetu ovog ministarstva na tekućim transferima za kulturu i za mlade u iznosima od 40.000 i 10.000 KM, kao i konačni Plan raspodjele sredstava za finansiranje sporta iz javnih sredstava kojima se podstiče obavljanje sportskih djelatnosti na nivou Bosansko-podrinjskog kantona za 2021. godinu 'Redovni programi - kvalitetni sport' (priprema i takmičenja), kantonalni savezi, sport osoba s invalititetom u ukupnom iznosu od 361.266 KM.

Nakon razmatranja, Vlada je usvojila izvještaje o izvršenju budžeta BPK-a Goražde i o utrošku tekuće budžetske rezerve BPK-a za period januar - decembar 2020. te ih uputila u skupšinsku proceduru.

U skupštinsku proceduru, nakom razmatranja, proslijeđeni su operativni i finansijski izvještaji o radu Kantonalne uprave za šumarstvo BPK-a, JZU Kantonalna bolnica i JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a za 2020. godinu.

Nakon razmatranja Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH, Vlada je prihvatila mišljenje Ministarstva za pravosuđe, upravu i radne odnose kao svoje i uputila ga Skupštini BPK u dalju proceduru.

 Usvojena je Odluka o visini potrebnih prihoda za zadovoljenje stambenih potreba, te data saglasnost za isplatu subvencija profitne marže za tri firme s područja BPK-a u skladu s Ugovorom o poslovnoj saradnji za plasiranje linije finansiranja uz subvencioniranje dijela profine marže za privredna društva i obrtnike koji posluju na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, zaključenim između Vlade BPK i BBI banke d.d. Sarajevo.

 Na kraju sjednice, Vlada je usvojila zaključak da se privrednom društvu Ginex uputi dopis s molbom da u skladu sa svojim mogućnostima i ove godine sponzoriše sportske klubove s područja našeg kantona.

U drugom zaključku Vlada je prvi dan Ramazanskog bajrama 13. maj, proglasila neradnim danom, dok će se drugi dan Bajrama, onima koji praznuju, odbiti od godišnjeg odmora.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'