Bosna i Hercegovina     | 10.05.2021. 15:27 |

Salkić: Stravični zločini nad ženama i djecom u Suhoj i Zalužju ne smiju ostati nekažnjeni

FENA Saopćenje

BRATUNAC, 10. maja (FENA) - Uz prisustvo članova porodica žrtava, udruženja, te predstavnika Islamske zajednice, danas je obilježena 29. godišnjica zločina u naseljima Suha i Zalužje kod Bratunca, koja se održava u okviru manifestacije „Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu“.

Posjetioci su položili cvijeće na Spomen-obilježju u Suhoj, a potom su posjetili najtužniju masovnu grobnicu u Bosni i Hercegovini, koja se nalazi u ovom mjestu, a iz koje su ekshumirane žene i djeca, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika bh. entiteta RS Ramiza Salkića.

Nakon toga položeno je cvijeće i proučena Fatiha na spomen – obilježju u Zalužju.

Kako se u saopćenju navodi, naselje Suha je napadnuto 10. maja 1992. godine,  a u napadima su učestvovali lokalni Srbi, JNA i paravojne jedinice iz Srbije.

- Bošnjački civili su ubijani, odvođeni u sabirni logor na stadion fudbalskog kluba 'Bratstvo i jedinstvo' u Bratuncu, a potom u logor OŠ 'Vuk Karadžić'. Svi preostali Bošnjaci su protjerani, a njihova imovina je u potpunosti opljačkana i uništena.  Tokom agresije ubijena su 140 Bošnjaka ovog naselja. Najmlađa ubijena osoba je Neila Hodžić, beba koja je rođena 1992. godine, a ukupno je ubijeno 22 djece iz ovoga mjesta. Najstarija ubijena osoba je Smajo Husić, koji je rođen 1905. godine - navodi se.

U naselju Zalužje, kako se nadalje navodi, tokom agresije ubijeno je 125 Bošnjaka.

- Njih 96 je ubijeno u genocidu nad stanovnicima 'sigurne zone' UN Srebrenica kojeg su počinile vojska i dijelovi policije pobunjenih bosanskih Srba. Dvadesetdva Bošnjaka ubijena su tokom 1992. godine, dok su ostali ubijeni tokom 1993. i 1994. godine. U zločinima je ubijeno 20-ero djece, a najmlađa žrtva je Rasim Hasanović, rođen 1990. godine. Najstarija žrtva je Tima Jahić, rođena 1908. godine - navodi se u saopćenju.

Obilježavanju 29. godišnjice prisustvovao je Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji kazao da su Suha i Zalužje primjer nekažnjenog zločina nad ženama i djecom i nakon 29 godina od počinjenja.

- Ovdje u Suhoj zločinci su posebno iskazali brutalnost prema djeci i ženama, o čemu svjedoči i masovna grobnica koja je otkrivena u ovom mjestu. Svirepo ubijena Zekira Begić sa nerođenom bebom, svjedoče o tom brutalnom zločinu. Njena slika sa ekshumacije ledi krv u žilama, ali očito nije bila dovoljan motiv tužilaštvima da pronađu njene ubice i ubice njenih komšija. Ovdje su ubijene kompletne porodice. Za ove brutalne zločine još niko nije odgovarao i to neka ide na čast onima koji ne rade svoj posao u ovoj zemlji, a to su oni koji sjede u tužilaštvima i pokušavaju napraviti ravnotežu u procesuiranju ratnih zločina - kazao je Salkić.

Potcrtao je da zločin u Suhoj i Zalužju, ne smije nikad biti zaboravljen, kao i da ovaj stravični zločin ne smije ostati nekažnjen, kako je to sada slučaj.

- Mi nikad nećemo prestati prozivati tužilaštva za njihov nerad i nikad nećemo prestati upozoravati na činjenicu da se ubice tu oko nas slobodno kreću. Samo dosljedno, potpuno i adekvatno kažnjavanje počinilaca zločina u ovom i drugim mjestima u Bratuncu, ali i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, mogu biti pretpostavka i garancija da se zločin neće ponoviti - poručio je Salkić.

Naglasio je, istovremeno, da je Bratunac primjer nekažnjenog zločina nad civilnim bošnjačkim stanovništvom ovoga grada, te da to treba promijeniti.

- Pozivam Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da istraži ove zločine i podigne optužnice protiv onih koji su činili zločine u Suhoj, Zalužju i na drugim mjestima. U suprotnom historija će vas pamtiti po tome da ste ove, ali i druge teške zločine ignorisali i da niste radili svoj posao - kazao je potpredsjednik Salkić.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo