Bosna i Hercegovina     | 10.05.2021. 15:59 |

Travljanin-Mandić: Aktivna dugogodišnja suradnja SOGFBiH i Općine Centar

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. maja (FENA) -  Direktorica Saveza općina i gradova Federacije BiH(SOGFBiH) Vesna Travljanin informirala je danas načelnika Općine Centar Sarajevo Srđana Mandića o ulozi, značaju i glavnim aktivnostima SOGFBiH i o planiranim budućim aktivnostima te je naglašena odlična i aktivna dugogodišnja suradnja SOGFBiH i Općine Centar.

Na današnjem sastanku u Općini Centar razgovarano je i o različitim zakonskim propisima relevantnim za funkcioniranje jedinica lokalne samouprave, kao i o suradnji SOGFBiH s domaćim institucijama različitih razina vlasti te aktivnostima SOGFBiH na međunarodnom planu.

Kao partnerska općina u ReLOaD Projektu, Općina Centar Sarajevo jedna je od pet jedinica lokalne samouprave u BiH koja je ostvarila značajan uspjeh i dobre rezultate o oblasti dodjele sredstava OCD, primjenjujući LOD metodologiju odnosno prakticirajući dodjelu grantova na projektnom pristupu.

U skladu s tim rezultatima, direktorica Saveza uručila je načelniku dva priznanja - za ostvareni uspjeh i napredak u transparentnoj dodjeli sredstava organizacijama civilnog društva i za ostvareni uspjeh u uključivanju građana u procese donošenja odluka.

Ta priznanja se dodjeljuju u okviru ReLOaD projekta kojeg financira Europska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija.

Sastanku su prisustvovali i suradnici sugovornika, a diskutiralo se i o financijskoj poziciji jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH i SOGFBiH 'analizi pripadnosti javnih prihoda jedinicama lokalne samouprave u FBiH'.

- Načelniku Mandiću prezentirani su problemi, izazovi i razlozi nepovoljne financijske pozicije lokalne razine vlasti u FBiH, kao i prijedlozi za jačanje te financijske pozicije putem povećanja udjela općina i gradova u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza s trenutačnih 8,42 posto na 9,81posto i putem povećanja minimalnog udjela općina i gradova u raspodjeli prihoda od direktnih poreza.

Također, načelniku su prezentirani i glavni nalazi 'analize utjecaja pandemije virusa korona na financijsku poziciju jedinica lokalne samouprave u FBiH'. Pri tom je naznačen intenzitet utjecaja zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica pandemije virusa korona na glavne komponente prihoda i rashoda općinskih i gradskih budžeta, kao i izrazita važnost uloge općina i gradova u suočavanju s izazovima pandemije - saopoćeno je iz SOGFBiH.

Načelnik Mandić je izrazio zadovoljstvo sastankom i naglasio da je u potpunosti spreman i otvoren za suradnju sa Savezom općina i gradova FBiH, kao i za aktivno sudjelovanje u radu i aktivnostima SOGFBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo