Bosna i Hercegovina     | 10.05.2021. 15:38 |

Predstavnici akademske zajednice: Cjelovita BiH je neupitna

FENA Saopćenje

MOSTAR, 10. svibnja (FENA) - Suverena i moderna, demokratska i cjelovita BiH je neupitna, a prijetnje i zlonamjerne interpretacije služe onima koji navodno brane BiH, a zapravo žele zadržati status quo, stoji u pisanoj izjavi predstavnika akademske zajednice i civilnog društva upućenoj u povodu Dana Europe.

Ističe se kako takvi stavovi zaustavljaju razvoj i euroatlantsku budućnost Bosne i Hercegovine.

U izjavi, koju su potpisala 562 predstavnika akademske zajednice i civilnog društva, navodi se kako su dosad u Bosni i Hercegovini izostali bitni politički i društveni koraci koji bi mogli zemlju odvesti tamo gdje ona oduvijek pripada – Europi i europskoj obitelji.

"Držimo nedopustivim da u srcu Europe, u BiH koja teži onoj istoj ujedinjenoj Schumanovoj Europi, i dalje postoje pokušaji diskriminacije ili dominacije (…) Sva tri konstitutivna naroda moraju biti u mogućnosti birati svoje predstavnike. Oni će biti izraz njihove demokratske volje, bez pokušaja dominacije ili diskriminacije", stoji u izjavi.

Dodaje se kako su tri konstitutivna naroda ugrađena u ustavnopravni okvir BiH ključna točka bilo kakvog razumijevanja ove složene zemlje.

"Bošnjaci, Hrvati i Srbi su autohtone konstitutivne zajednice, koje imaju svoje izgrađene identitete. Narušavanjem tih zajednica, pokušajima eliminiranja iz političkog života, Bosna i Hercegovina gubi svaki smisao. Takvo što nije Bosna i Hercegovina, takvo što nije Schumanova Europa", piše u izjavi.

U srži europskog sustava vrijednosti ugrađena su temeljna ljudska i građanska prava, a, kako stoji u izjavi, punom implementacijom presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu i Ustavnog suda BiH stvaraju se ključni preduvjeti stabilnosti, nediskriminacije, nadogradnje ljudskih prava te ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda.

Navodi se kako se danas BiH nalazi pred najznačajnijim ispitom demokratske zrelosti, suverenosti i usmjeravanja svoje budućnosti.  

Potpisnici izjave smatraju kako je ova 2021. godina, godina prekretnice, godina u kojoj stoji povijesna prilika za prekidanje statusa quo i stagnacije Bosne i Hercegovine.

"Duh kompromisa, dogovora i sporazuma je potreban u svakom modernom društvu, osobito u zemljama koje njeguju nacionalne, kulturne i vjerske različitosti. Na primjeru Grada Mostara uvidjeli smo da je takav kompromis moguć, da 'gradovi slučajevi' postoje samo u fikcijama te da ne postoje izazovi koji se zajedničkim snagama ne mogu riješiti. Pitanje je političke volje, ali i odgovornosti koja mora biti imperativ za sve političke predstavnike" navodi se, između ostalog, u izjavi.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo