Bosna i Hercegovina     | 10.05.2021. 17:40 |

SIPA - U akciji 'Blog' uhapšeno devet osoba zbog neovlaštenog prometa opojnim drogama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. maja (FENA) - Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) realizovali su danas na području Kantona Sarajevo operativnu akciju kodnog naziva 'Blog' i slobode lišili devet osoba zbog osnova sumnje da su počinila krivično djelo organizovani kriminal, u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama.

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na devet lokacija na području Kantona Sarajevo, otkrili i privremeno oduzeli predmete koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

- Naime, postoje osnovi sumnje da su osobe lišene slobode, od maja 2020. godine, vršile nabavku većih količina opojnih droga kokain, heroin i amfetamin u Kraljevini Nizozemskoj nakon čega su to transportovali u Bosnu i Hercegovinu, gdje je dalje vršena preprodaja. 

Tokom višemjesečne istrage i izvršenih vještačenja privremeno oduzetih opojnih droga u okviru te operativne akcije, policijski službenici SIPA-e su otkrili i privremeno oduzeli 1104,79 grama opojne droge kokain, 7470,02 grama opojne droge heroin i osam litara amfetaminskog ulja koje se koristi kao osnovna baza za proizvodnju opojne droge spid - navodi SIPA.

Osumnjičene osobe privedene su u Državnu agenciju za istrage i zaštitu, nad njima se vrši kriminalistička obrada. Nakon toga će, u zakonskom roku, biti predati u dalju nadležnost Tužilaštvu BiH.

- Navedene aktivnosti provedene su po naredbi Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u saradnji sa policijskim službenicima Federalne uprave policije i MUP-a Zeničko-dobojskog kantona - navodi SIPA.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom