Svijet     | 10.05.2021. 19:39 |

EU priprema četvrti krug sankcija protiv Bjelorusije

FENA Internet

BRISEL, 10. maja (FENA) - Evropska unija priprema četvrti krug sankcija protiv visokih bjeloruskih zvaničnika kao odgovor na prošlogodišnje osporene predsjedničke izbore i mete sankcija mogle bi biti 50 Bjelorusa od juna, rekle su četiri diplomate.

Zajedno sa Sjedinjenim Državama, Britanijom i Kanadom, EU je već uvela zamrzavanje imovine i zabrane putovanja za gotovo 90 zvaničnika, uključujući predsjednika Aleksandra Lukašenka, nakon izbora u augustu za koje protivnici i Zapad kažu da su namješteni.

Uprkos višemjesečnim akcijama protiv prodemokratskih demonstranata od vlade Lukašenka, odgovor EU je stroži nego u prethodnom periodu sankcija između 2004. i 2015. godine, kada je više od 200 ljudi bilo na crnim listama.

Kriza je vratila 66-godišnjeg Lukašenka u naručje tradiciolnog saveznika Rusije, koja zajedno s Ukrajinom i državama članicama NATO-a Letonijom, Litvanijom i Poljskom graniči s Bjelorusijom.

Neki zapadni diplomati kažu da Moskva smatra Bjelorusiju zaštitnom zonom protiv NATO-a i podržala je Lukašenka zajmovima i ponudom vojne podrške.

Poljska i Litvanija predvodile su pokretanje dodatnih sankcija usred frustracije zbog toga što su do sada uvedene mjere imale malo učinka.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta