Bosna i Hercegovina     | 10.05.2021. 20:45 |

Prvulović - Troškove dženaza, sahrana i ukopa socijalno ugroženih snosit će KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. maja (FENA) - Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivana Prvulović posjetila je danas Mitropoliju dabrobosanske eparhije Srpske pravoslavne crkve te, s mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom (Jevićem) potpisala Ugovor o pružanju usluga vjerskog obreda sahrane za socijalno ugrožene građane.

Resorno ministarstvo već ima potpisan ugovor o pružanju usluga vjerskog obreda dženaze s Medžlisom Islamske zajednice Sarajevo. Za zaključenje takvog ugovora pozvane su Jevrejska općina Sarajevo i Vrhbosanska nadbiskupija.

- Resorna ministrica Ivana Prvulović i mitropolit dabrobosanski Hrizostom iskoristili su današnji susret za razgovor i o karitativnom djelovanju Srpske pravoslavne crkve, kao i povratnicima u Kanton Sarajevo - navodi Služba za protokol i press KS.

Vlada Kantona Sarajevo donijela je u augustu 2017. godine Uredbu o plaćanju troškova dženaze/sahrane/ukopa za stanovnike koji pripadaju socijalno ugroženoj kategoriji građana. Kako je Uredbom, između ostalog, propisano, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS zaključit će ugovor s davaocem usluga vjerskog obreda, za svaku kalendarsku godinu. Time će se utvrditi iznos troškova vjerskog obreda, dženaze/sahrane/ukopa, koji se reguliše ugovorom.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana