Svijet     | 11.05.2021. 09:34 |

Izraelski kabinet za sigurnost odobrio masovne zračne napade na Gazu

FENA Internet

JERUSALEM, 11. maja (FENA) - Izraelski bombarderi sinoć su izveli prve zračne udare na Gazu, nakon što je kabinet sigurnosti Izraela odobrio masovna zračna bombardiranja Gaze.

List “Yedioth Ahronoth“ javlja da je izraelski ministar odbrane Benny Gantz proglasio vanredno stanje u zoni od 80 kilometara oko blokirane palestinske enklave Gaze.

To daje ovlasti izraelskim snagama sigurnosti za zabrane sve vrste okupljanja i evakuira mještane iz tog pojasa.

Izraelski javni emiter KAN javlja kako je izraelska vojska sinoć uputila prijetnju palestinskom pokretu Hamasu da će oštro odgovoriti na raketne napade iz Gaze i da ti odgovori neće trajati minutama, već danima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izraelska vojska je naredila da zatvaranje škola u pojasu oko Gaze.

Palestinske grupe otpora su ispalile najmanje 40 raketnih projektila ka Jerusalemu, Ashkelonu, Sderotu i izraelskim naseljima oko Gaze.

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je ranije da je u intervencijama izraelskih snaga sigurnosti u kompleksu Al-Akse u ponedjeljak ranjeno najmanje 305 osoba.

Palestinci u  Jerusalemu (Al-Quds) već nekoliko dana protestiraju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha. Situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak intervencijom pokušale rastjerati vjernike iz kompleksa Al-Akse.

I jučer su izraelske snage intervenirale protiv Palestinaca koji su se okupili nakon klanjanja sabah-namaza kako bi spriječili ulazak ekstremnih jevrejskih grupa u kompleks Al-Akse.

Ekstremne jevrejske grupe u prethodna dva dana su obilježavale "Dan Jerusalema" u znak sjećanja na dan kada je Izrael na koncu Šestodnevnog rata 1967. godine okupirao Jerusalem. Tim povodom su pozvali radikalne Jevreje da uđu u kompleks Al-Akse.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom