Ekonomija     | 11.05.2021. 11:36 |

Agencija za rad i zapošljavanje BiH objavila informacije o traženim zanimanjima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. maja (FENA) - Kao i u protekle tri godine Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine nastavlja objavljivati na jednom mjestu informacije o potrebama na tržištu rada u Bosni i Hercegovini, a s ciljem da maturantima osnovnih i srednjih škola u BiH pruži informacije o potrebama tržišta rada, te da im olakša izbor za nastavak školovanja.

Agencija objavljuje spisak top pet deficitarnih zanimanja po kantonima i entitetima, kao i za Brčko distrikt BiH, te detaljne spiskove svih zavoda i službi zapošljavanja u BiH gdje je dat pregled deficitarnih zanimanja, ali i zanimanja u okviru koji je najviše osoba zaposleno. 

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić čestitao je maturantima završetak školovanja i zaželio im mnogo sreće i uspjeha u nastavku školovanja.

Dodao je da je izbor zanimanja jedan od najodgovornijih trenutaka u životima mladih ljudi te da je prije donošenja ovako važnih odluka neophodno imati kvalitetne informacije o potrebama tržišta rada koje mogu pomoći u odabiru zanimanja.

- Zbog toga pozivam sve maturante da pogledaju informacije objavljene na našoj web stranici i da ih uzmu u razmatranje prilikom donošenja odluke o svojoj budućnosti - kazao je Bandić, saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Istaknuo je da prilikom izbora zanimanja, ne vode računa o dužini ili težini školovanja, nego o budućnosti i mogućnosti da naučeno primjene na radnom mjestu, ocijenivši da je to najbolji način da mlade osobe nađu zaposlenje, a ne "da budu samo statistika na evidencijama nezaposlenih osoba“.

Na osnovu podataka koje objavljuju institucije nadležne za domaće tržište rada (entitetski zavodi za zapošljavanje, kantonalne službe zapošljavanja i Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH), a prema broju objavljenih oglasa evidentno je da je situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima slična već nekoliko godina.

Kada je riječ o visoko obrazovanim osobama (VSS) najtraženija zvanja su ona vezana za IT sektor (IT inžinjer, softver inžinjer), zatim inžinjer elektrotehnike, diplomirani farmaceut, doktor medicine-specijalista.

Pored ovih zvanja, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, te diplomirani inžinjeri mašinstva, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih.

- Pored ekonomista i pravnika, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politolozima, žurnalistima, socijalnim radnicima, te profesorima, posebno razredne nastave i bosanskog i engleskog jezika - naveo je Bandić.

Prema raspoloživim pokazateljima, najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom (SSS) je za prodavače i ugostitelje, posebno konobare, a kao i prethodnih godina i dalje su traženi operateri za unos podataka, te radnici u call-centrima.

- Zbog situacije sa pandemijom COVID-19 u 2020. godini bilo je povećano i zapošljavanje midicinskih sestara sa evidencija, ali zbog hiperprodukcije ovog kadra i dalje je jako veliki broj osoba sa ovim zvanjem na evidencijama nezaposlenih - navodi se.

Od osoba sa srednjom stručnom spremom na evidencijama nezaposlenih je najviše ekonomskih tehničara, mašinskih tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara, poljoprivrednih tehničara, tekstilnih tehničara i saobraćajnih tehničara.

- Kada je riječ o radnicima sa VKV i KV kvalifikacijom, najtraženiji su šivači, varioci, tesari, zidari, fasaderi, vozači, te prodavači sa trogodišnjom školom. Ovdje treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja daleko veća od nekih drugih. S druge strane najviše nezaposlenih sa VKV i KV kvalifikacijom ima među prodavačima, automehaničarima, vozačima, bravarima, frizerima, kuharima i konobarima, te je evidentno da i među ovim zanimanjima dolazi do hiperprodukcije kadra - kazao je Bandić, navodi se u saopćenju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo